A lényeg, hogy ellátatlanul senki se távozzon a sürgősségiről, ugyanakkor a kevésbé súlyos esetek ne terhelődjenek rá a szakemberekre

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Már osztályozzák az állapotunkat a sürgősségiken

Bevezették a triázs rendszert, ez súlyossági kategóriákat különböztet meg, így a beteget azonnal besorolják az aktuális állapotának megfelelően. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye szerint a triázs elvégzése garantálja a magas kockázatú betegek kiemelését a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül.

sürgősségi ellátás

A hivatal szerint a cél, hogy lehető legrövidebb időn belül - mentővel történő érkezéskor 5 percen belül - rögzítsék a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, majd 10 percen belül sorolják be a triázs rendszerben állapotának súlyossága szerint.

A rendszer fontos résztvevője az úgynevezett triázs ápoló, aki a beteg megérkezését követően azonnal elvégez egy gyors, 1-3 perces elsődleges állapotfelmérést, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, a triázs ápoló késedelem nélkül a megfelelő kezelőhelyiségbe irányítja.

Az új rendszer része a sürgősségi osztályos diszpécser is, akinek feladatai közé tartozik egyebek mellett a betegfogadás, az információadás, a felvilágosítás, a betegdokumentáció előkészítése. A diszpécser folyamatosan összeköti a betegeket a közvetlen ellátókkal, és időpontot egyeztet további ellátásra.

Gyakran előfordul, hogy a betegek a sürgősségi ellátást veszik igénybe "kisebb" egészségügyi problémával. A lényeg, hogy ellátatlanul senki se távozzon az intézményekből, ugyanakkor a kevésbé súlyos esetek ne terhelődjenek rá a szakemberekre, akiknek a traumás vagy egyéb, akut helyzetekben kell helytállniuk.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orvos-beteg-egeszsegugy-surgossegi-ellatas.675653.html.675653.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek