Márton-napi program Budapesten

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Márton-napi népszokások - közeledik november 11-e!

A Márton-nap sokak által ünnepelt alkalom a fővárosban és vidéken egyaránt. Elmaradhatatlan része az ősznek, melyet komoly felkészülés előz meg. Lássuk most, mi is a Márton-nap történeti háttere!

Márton-napi vigasságok

Márton-nap Budapesten

Márton-napi időjóslás, ajándékozás, felvonulás

 

A sült liba mellcsontjából jósoltak annak idején az időjárást illetően, vagyis ha a csont barna és rövid, akkor tocsogós, latyakos lesz a tél, ellenben ha hosszú és fehér, akkor szép havas. Az aznapi időjárásnak viszont így hangzott: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”. A néphiedelem szerint a Márton-napi eső után rendszerint fagy, majd szárazság jön. 

 

Annak idején Márton-napon fizette meg a gazda a pásztoroknak az úgynevezett rétespénzt, eközben a pásztorok egy többágú vesszőt (Szent Márton vesszejét) ajándékoztak cserébe. Úgy tartották, hogy ahány ága van a vesszőnek, annyit fial majd a disznó. Majd a tavasz beköszöntével ezzel a vesszővel hajtották ki az állatokat. 

 

“Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, békességet, lelkünknek üdvösséget!”

 

 

A fáklyás felvonulás Szent Márton emlékét őrzi. Magyarországon általában iskolák vagy óvodák szervezésében járják a gyerekek és a családok az utcákat különféle színesebbnél színesebb lámpásokkal, és közben dalokat énekelgetnek. A megemlékezés helyére érve a gyerekek rövid műsort adnak elő: eljátsszák Szent Márton és a koldus történetét. A kedves néphagyományt a tűz meggyújtásával, egy libaformájú sütemény és főként italok fogyasztásával zárják.

  

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Étel, Étterem, Éttermek, Gasztronómia, Ünnep