A matakó anyukán kívül sok más állat is kölyköt, fiókát nevel

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Matakó kislány született a Fővárosi Állatkertben

Matakókölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában. A mostani újszülött matakókölyök nőstény, neve egyelőre még nincs.

Matakó
Kép szerzője: Fővárosi Állat és Növénykert

Másodszorra is anya lett az Állatkert egyik nőstény matakója. Előző kölyke, aki a Briós nevet kapta, néhány héttel ezelőtt utazott el egy francia állatkertbe, ám a budapesti tenyészállatok ismét gondoskodtak az utánpótlásról. A nemrég született kis matakó most négyhetes, és már azt is lehet tudni róla, hogy kislány.

A Dél-Amerikában őshonos matakó (Tolypeutes matacus) az övesállatok, azaz a tatuk 21 fajának egyike. Az aránylag kisebb termetű tatuk közé tartozik, a felnőttek súlya nemigen haladja meg az egy kilót. A többi tatuhoz hasonlóan erre a fajra is jellemző a test nagy részét borító, bőr eredetű csontos páncélzat. A matakó csontpajzsainak elhelyezkedése és egymáshoz való kapcsolódása lehetővé teszi, hogy szinte teljesen szabályos, kompakt gömbbé, labdává gömbölyödjenek össze, hézagmentesen, minden oldalról védve magukat.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a matakó anyukán kívül sok más állat is kölyköt, fiókát nevel. Többek között az orangutánoknál, a gorilláknál, az elefántoknál, az aranyhasú mangábéknál, a vombatoknál, a rókakuzuknál, a Bennett-kenguruknál, a nagy maráknál, a vízidisznóknál, a gyimesi racka juhoknál, az ázsiai vadkutyáknál, a gundiknál, a kínai muntyákszarvasoknál, a borzas gödényeknél és a kínai törpefürjeknél is lehet kicsinyét nevelő anyaállatokat látni.

Forrás: közlemény

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Program, Rövid hírek