Káosz nem várható, mert a régi jelölések is megmaradnak

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Mától új jelölésekkel találkozhatunk a benzinkutakon

Megváltozott a címkézési rendszer az Európai Unióban. A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz a szimbóluma. Az eddig használt zöld-sárga színkód helyett uniformizált, fekete-fehér címkéket tesznek ki. Csakhogy emellett minden eddig használt jelölés, minden szám, minden felirat és szín megmarad a kutakon.

Új jelölések a benzinkutakon

A benzin jelölése nagy E-betű, az utána következő szám pedig az adott benzinben lévő etanol százalékos arányának megjelölése, és mindez kör formában látható. Ezek közül Magyarországon a kutak 99 százaléka csak E5-öst forgalmaz. Viszont ugyanez az E5 jelölés lesz látható a sima 95-ös, a drágább, prémium 95-ös, a 98-as és a 100-as benzinnél is.

A gázolaj jelölése nagy B-betű, az utána következő szám a biokomponens maximális mennyisége, és mindez lekerekített sarkú négyzetben látható. A B7-ben a biokomponens aránya 7 százalék, a B10-nél 10 százalék. Az XTL paraffinos dízel üzemanyag, amelyet megújuló vagy fosszilis eredetű hulladék anyagból gyártanak. A hazai kutak 95 százaléka csak B7-es gázolajat forgalmaz.

Mindennek oka, hogy egyre többféle üzemanyag jelenik meg Európa kútjain, miközben a kontinens különféle országaiban használt jelölések nem szabványosak, azaz egyre nagyobb a káosz. Az Európai Unió emiatt egységes jelöléseket vezet be, amelyeknek elvileg 2018. október 12-től kell megjelenniük.

Az új feliratok célja az, hogy bármelyik EU-ország bármelyik autósa bárhol tankol a kocsijával az unió területén, ugyanazt az ismerős jelölést lássa a számára idegen kúton, mint amit odahaza.

Az intézkedést az Európai Unió 28 tagállamában, továbbá, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik be.

Forrás: https://www.vezess.hu/magazin/2018/10/11/uj-jeloles-uzemanyagtolto-allomas/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.