A tünetek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Meghalt Asha

Az öt éves elefántlány szervezetét egy olyan kór támadta meg, amitől a gondozók a leginkább féltik a kis ormányosokat: a betegség az esetek háromnegyedében halálos kimenetelű.

Asha elefánt
Kép szerzője: Lauren Kay

Az intézmény honlapján azt írták: Ashán csütörtöktől kezdve tapasztalták az aggasztó tünetek megjelenését. Az állatnál először általános bágyadtság jelentkezett, nehezen mozgott, ízületi érintettség volt tapasztalható. Megváltozott az állat viselkedése is, hiszen a szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult”. Szombat délben szervezete feladta a harcot.

A tünetek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét. Ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő az ázsiai elefántok esetében előforduló, jellegzetesnek számító, és sajnos igen alattomos, úgy is mondhatnánk, rettegettnek számító betegség. A kórokozó elefánt herpeszvírus (EEHV) lényegében az egész állományban jelen van, csaknem minden egyed hordozónak mondható. Megbetegedést, konkrét tüneteket azonban alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus valamilyen ok miatt mégis erőre kap, kialakul a megbetegedés elég jellegzetes kórképe, méghozzá rendszerint igen gyorsan, akár egy-két nap alatt is. Ebből a szempontból a fiatal, választási korban lévő elefántok különösen veszélyeztetettek. A betegség az esetek több mint háromnegyedében halálos, mert a vírus pillanatok alatt elhatalmasodhat a szervezeten.

Asha az elefántcsalád legkisebb tagjának, Arunnak volt a nővére, születése után szinte azonnal az állatkert sztárja lett, rengeteg cikk, riport készült róla.

„Asha 2013. február 14-én, Bálint napján született, két felnőtt elefántunk, Angele és Assam első borjaként. Az első napok nehézségei után (volt némi gond az emlők megtalálásával, erre rá kellett vezetnünk Ashát) fejlődésével minden rendben alakult, egyéves korára súlya már az öt mázsát is meghaladta. Bár már akkor jelentős részben szilárd táplálékon élt, amelynek aránya az ezt követő időszakban még tovább növekedett, még 2017 első hónapjaiban is előfordult, hogy pár korty anyatejet is fogyasztott. Kisöccse, a 2017 novemberében született Arun érkezését is érdeklődéssel fogadta, mi több, gyakran játszott is a testvérével.”

Asha hosszú idő – több mint fél évszázadnyi – szünet után az első budapesti születésű elefánt volt. A világra jövetele utáni első napokban egy egész ország szorított, hogy mielőbb megtalálja az emlőket. Növekedését, gyarapodását is sokan kísérték figyelemmel az elmúlt közel hat esztendőben, így nem csoda, hogy az állatkerti dolgozók mellett a nagyközönségnek is a szívéhez nőtt.

Forrás: http://zoobudapest.com/rolunk/hirek/szomoru-hir-nem-sikerult-megmenteni-ashat?fbclid=IwAR1f69c46dX9BjZXl29P1DyVhE7x9GVBoKFY3KW-QBYlaS8zedXrRDVXU5o

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Advent, Rövid hírek