Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók rákérdezzenek a termék fogyaszthatóságára.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Mérgező tökökre figyelmeztet a Nébih

Az őszi időszakban egyre több féle tökkel találkozhatunk a boltokban és a piacokon. Csakhogy nem mindegyiket ehetjük meg. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tudatta, hogy a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz. Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók rákérdezzenek a termék fogyaszthatóságára.

Mérgező tök
Kép szerzője: Josh Wilburne

Az árusokra is vonatkoznak szabályok a bajok megelőzése érdekében. Egyrészt el kell különíteni az ehető tökféléket a dísztököktől. Másrészt a nem ehető fajták esetében egyértelműen jelölni kell, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan.

A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. A dekorációra használatos dísztökök viszont nem ehetőek, mert toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okoz (gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás).

Forrás: https://adozona.hu/altalanos/Mergezo_tokokre_figyelmeztet_a_Nebih_JK76JY?s=hl

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Életmód, Gasztronómia

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.