Mítosz vagy valóság?

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Meseút - a varázsvilág ösvényén járva

A mesék kisgyerekkorunk boldog emlékképeit idézik. Alvás előtt anya és apa mesét olvasott, az óvodában mesékkel játszottuk el a felnőttek életét, és gyerkőceinknek is mesét mondunk. A mese csodás elemekkel teli világán keresztül tanulhatjuk meg az életben fontosnak vélt értékeket: bátorságot, jószívűséget, nagylelkűséget, kalandra csábítanak és fantáziavilágunk színesítésével még boldog jövőnk megalkotását is segíthetik. 

Mese, mese, mátka

Mese, mese, mátka 


Igaz, hogy a mesék nagyobb része leginkább a felnőttek számára értékelhető üzenetet rejt, sőt a mese műfaja akár gyógyításban vagy prevenciós terápiában is felhasználható, mégis egy kisgyermek nyiladozó értelme talán a legfogékonyabb a mesék dallamaira. A mesemondást túl korán elkezdeni nem lehet! Csecsemő korban még „csak” az apa vagy anya ismerős hangja ringat a mesét hallgatva, azonban a beszéd kialakulásának folyamatában kiemelten fontos a mondatok, szóösszetételek, szavak megismerése. Nagyszerű eszköz erre a mesehallgatás, mesemondás, ami a verbális készségek fejlesztése mellett a különböző nonverbális és kognitív készségeket, például a kreativitást is fejleszti. 


Mesevilág: fantázia vagy valóság? 


A mesék és a mese, mint műfaj története körülbelül egyidős lehet az emberiség kialakulásával, az írásbeliség megjelenése előtt jóval életre keltek az elbeszélések, mítoszok, mondák. A régebbi időkben a mesék szinte kizárólag a felnőtteknek szóltak, nem élesen különültek el a mondáktól, így a vallások, lokális hagyományok vagy népi hiedelmek is befolyásoló hatással voltak a különböző történetek változásaira, kialakulására. A csodákkal, mítoszokkal átszőtt valóság keskeny mezsgyéje után a középkorban születtek meg a műmesék, köszönhetően például La Fontaine-nek, a Grimm fivéreknek és Andersen-nek. Körülbelül a XIX. század végétől tekintik a meséket olyan műveknek, amelyek gyermekeknek szólnak. Keleti vagy nyugati társaikkal összehasonlítva a magyar népmesék egyedülálló tulajdonsága többek között az is, hogy nem földöntúli varázslények (például sárkányok) szerepelnek bennük, hanem létező emberek, állatok és tárgyak mesebeli tulajdonságokkal, képességekkel felruházva (például Csodaszarvas). 


A meseterápia realitása  


A meseterápia módszerét – ha nem is teljesen tudatosan - már nagyon régóta alkalmazzák a prevencióban és gyógyításban. A sámánok, táltosok, gyógyítók és papok gyakran olyan történetet „meséltek” a hozzájuk forduló betegnek, ami az adott problémájával szoros összefüggésben volt. Így a mese tanulságának megértése, és ebből a megfelelő következtetések levonása segítségére lehetett a betegnek a gyógyulásban. Jung írásai szerint a mesék kollektív tudattalanunk dokumentumai, és ezekben egyértelműen megjelennek az aktuális tájegység vagy kor problémái – és persze megoldásai. A mesemondás, mint terápia bármely korcsoportban alkalmazható prevenciós, regeneratív és akár pszichoterápiás célokra is. A mesékben lévő küzdelmek, harcok megismerése csillapító hatással lehet az egyéni belső konfliktusokra és különböző enyhe mentális problémákra. 


Meseút – a mesék útját járva 


Napjainkban az ország határán innen és túl sok településén létrejött már Meseút. Ezt a kedves családi programot úgy állították össze, hogy kicsiknek és nagyoknak, időseknek és fiataloknak is érdekes időtöltés, szórakoztató mulatság, játék és kaland lehessen. Például a noszvaji Meseút kincseit: a palóc meséket a Bükk déli kapujában „kacsalábon forgó”, kézzel festett egyedi meseházikók rejtik. Az ország egyik legtisztább levegőjű településén található 10 meseházikóból 7 tartalmaz rejtélyes próbatételeket is, így a varázslatos Meseút fejlesztő fejtörő és egyben agytorna is. Vegyük fel hát a hétmérföldes csizmát, keljünk meseútra bátran! 
 

Tippünk: Ha a családdal több időt szeretnének Noszvajon tölteni, szeretettel ajánljuk a gyerekberát Oxigén Family Hotel-t szállásként. A környék több napra bőven elegendő látnivalót , és kincset érő kulináris élményeket kínál, persze a szállodai gyerekprogramokon és gyermek all inclusive ellátáson kívül. 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Érdekesség, Gyereknevelés, Gyerekprogram, Kultúra, Lelki egészség, Program, Szabadidős programok, Utazás