A homeopátia alapelvei ellentmondanak a fizika és a kémia törvényeinek

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Nagy változás jöhet a homeopátiás szerek forgalmazásában januártól

Ha a parlament elfogadja a jogszabálymódosítást, akkor januártól írásban kell tájékoztatni a betegeket homeopátiás gyógyszerek ajánlásakor. Ezzel valószínűleg csökken a homeopátiás szerek használata.

Homeopátia

Az írásbeli tájékoztatás pontos szövege még nincs meg, de Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a hvg.hu-nak, elmondta, hogy szerinte a „termék hatásossága nem bizonyított” feliratot, vagy valami ehhez hasonló üzenetet kellene a gyógyszeres dobozokra vagy az írásos tájékoztatóra írni. Hankó úgy látja, a javaslat elfogadása után összehívott szakmai egyeztetéseken ez lehet a közös álláspont.

A hvg.hu kérdésére Magyar Homeopata Orvosi Egyesület írásban azt válaszolta, hogy szerintük egyáltalán nincs szükség szigorításra. Azt állítják, "a szerek hatásosságát számos kutatás igazolja, mellékhatásprofiljuk kedvező, valamint a homeopátiás gyógyszerek gyártását a konvencionális gyógyszerekével azonos előírások garantálják”.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézetet a hvg.hu megkeresésére azt válaszolta, a gyógyszerhatóságoknak e termékek hatásosságát nem, csak a homeopátiás használatukra vonatkozó szakirodalmi igazolást kell vizsgálniuk. Elsősorban azt kell biztosítaniuk, hogy a forgalomba kerülő szerek megfelelő minőségűek és igazoltan ártalmatlanok legyenek, illetve egyértelműen fel legyen tüntetve, hogy homeopátiás termékről van szó.

Úgy egy évvel ezelőtt került európai porondra a téma. Akkor az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC kijelentette: semmilyen érdemi bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátia tényleg használ, ellenben kártékony nagyon is lehet. Közös állásfoglalásukban azt mondták: a homeopátia alapelvei ellentmondanak a fizika és a kémia törvényeinek, és soha nem jelent meg egyetlen valódi bizonyíték sem, ami igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát. Amikor a homeopátiás szerek után javul a beteg állapota, az egyszerűen a placebohatásnak tulajdonítható.

A vezető európai kutatókból álló testület állásfoglalása azért volt áttörés, mert európai szinten még nem volt ehhez hasonló súlyú és ilyen egyértelműséggel fogalmazó, félreérthetetlen, közös, konszenzusos álláspont. Előzmények már voltak: Ausztráliában és Amerikában is egyre keményebben nekimegy a hivatalos egészségügy a homeopátiának. Nálunk a kontinensen a Svéd Tudományos Akadémia lett ennek az élharcosa: a Magyar Tudományos Akadémia is őket követve szorgalmazott végre hatékonyabb fellépést és hatósági lépéseket, most pedig mindez összeurópai szintre jutott.

Forrás: https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Januartol_komoly_valtozas_johet_a_homeopatias_szerek_kapcsan?aid=20181211122110

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek