Az emberek többsége súlyosan alulértékeli a hálálkodás hatását, és sokan azért nem mondanak köszönetet, mert úgy érzik, a másikat kellemetlen helyzetbe hoznák ezzel

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Nem ciki a hála

És még magunknak is jót teszünk. A hála elsődleges célja ugyan, hogy mást biztosítsunk arról, milyen nagyra tartjuk egy tettét vagy éppen személyét, ám nem elhanyagolható mellékhatás, hogy a saját lelki egyensúlyunkat is helyreállíthatjuk ezzel.

Hála
Kép szerzője: Courtney Hedger

A Psychological Science című szaklapban publikált eredmények szerint az emberek többsége súlyosan alulértékeli a hálálkodás hatását, és sokan azért nem mondanak köszönetet, mert úgy érzik, a másikat kellemetlen helyzetbe hoznák ezzel. Pedig ez nem így van. A kutatás vezetője szerint, ha valakinek köszönetet mondunk, nemcsak magunknak szerzünk örömet, de a másik fél lelki egészségét is ápoljuk - nagyobb mértékben, mint azt hinnénk. A vizsgálatok szerint az emberek félnek megírni egy köszönőlevelet, egyrészt mert tartanak attól, hogy a címzett zavarba jön és attól is, hogy esetleg a pongyola fogalmazás és a helyesírási hibák miatt nevetségessé válnak. A címzetteket azonban a kutatás eredménye szerint egyáltalán nem érdekelték ezek, sokkal inkább a levél hangvétele - minél kedvesebb volt, annál hálásabbak és boldogabbak lettek. Ugyanilyen hatással volt a levél a megírókra is - láthatóan jobb hangulatba kerültek azután, hogy soraikat papírra vetették.

Forrás: https://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/a_halalkodas_igy_hat_az_egeszsegunkre/20180903095924

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Lelki egészség, Nagyvilág, Oktatás