Mikor elvégeznek egy házimunkát, megtapasztalják a büszkeség érzését, megtanulják, mi az, hogy teljesítmény, függetlenség, autonómia.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Nem kell kímélni a házimunkától az apróságokat

A kiskorban végzett házimunka felelősségre és önbizalomra nevel. A házimunka szintén döntő fontosságú a gyermek sikeres életpályája szempontjából, hiszen az általa elsajátított értékekre és képességekre nagy szükségük lesz a felnőtt életük során. Ez derül ki Marty Rossman, a Minnesota Egyetem professzora által kezdeményezett kutatásból.

Házimunka

Kifejezetten jót tesz nekik. Csak arra kell figyelni, hogy a koruknak megfelelő feladatot bízzunk rájuk. Sőt, minél előbb kezdjük, annál jobb!

Felelősségre tanít

Mivel a gyerekek imádják a szüleiket utánozni, így előbb-utóbb az is természetes lesz számukra, hogy segítenek otthon, főleg, ha gyakran látják anyát vagy apát valamilyen házimunka közben. Bátorítsuk őket, hogy segítsenek nekünk! És ne feledjük, a feladat nehézsége nem számít - a felelősségérzet kialakulása, ami ezzel jár, az, ami fontos. Egy 7 éves gyerek esetében jó ötlet lehet a napi feladatok menedzselésére egy kipipálható lista vagy naptár készítése.

A legkisebb feladat is segít a döntéshozó képességek kialakításában

Amber Folkman háromgyerekes anya és blogger egy nagyon jó taktikát osztott meg, amivel rá tudja venni a gyerekeit a házimunkára: minden egyes elvégzett feladatot megjutalmaz. Van például egy kis "Anya bolt" nevű dobozkájuk, ami tele van mindenféle szuper aprósággal: cukorkával, könyvekkel, ceruzával, lufikkal, illatos radírral stb. Amint az egyik gyereke készen van egy házimunkával, választhat valamit a dobozból. Azzal, hogy megjutalmazzuk egy feladat elvégzését, segítünk a gyereknek abban, hogy döntést hozzon és megtanulja, hogy a döntéseinek következményei vannak. Dönthet úgy is, hogy nem csinálja meg, amit kérünk tőle, akkor azonban nem kap semmit. Katherine Reynolds Lewis nevelési szakértő szerint érdekes módon általában egy idő után már nincs is szükség a jutalmazásra, mert a gyerek magáért a rendezettség kellemes érzetéért fogja megcsinálni a feladatait.

Alapvető képességek elsajátítását támogatja

Egy olyan egyszerű feladat, mint a megszáradt ruhák átválogatása és összehajtogatása is olyan képességekre tanít, mint a számolás, a színek megkülönböztetése vagy az összeadás.

Függetlenségre nevel

A szakemberek szerint a házimunkának jelentős szerepe van a gyermekek fejlődésében. Közben jönnek rá, hogy egyedül is képesek egy csomó mindent elvégezni. Hagyjuk a gyermekünket megcsinálni olyan feladatokat is, amiket általában mi csinálunk meg helyette. Ez arról szól, hogy bízunk a képességeiben és segíteni szeretnénk neki abban, hogy minél előbb megtanuljon olyan képességeket és szokásokat, amik egész élete során hasznára válik majd.

Jobbá válásra ösztönöz

Azok a gyerekek, akik egészen pici koruktól be vannak fogva otthon, később magától értetődőnek veszik a házimunkát. Mikor elvégeznek egy feladatot, megtapasztalják a büszkeség érzését, megtanulják, mi az, hogy teljesítmény, függetlenség, autonómia. Mindezek mellett pedig a másoknak való segítség értékével is tisztában lesznek. Bármilyen feladatot is adunk a gyermekünknek, azzal megtanítjuk neki, mivel jár fenntartani egy háztartást. Meglátják, hogy mi szülők mennyi mindent teszünk értük, ezáltal nagyobb tisztelettel és megbecsüléssel lesznek irántunk.

Forrás: https://www.babaszoba.hu/articles/gyerek/5_kepesseg_amit_a_gyerek_elsajatit_ha_hazimunkat_vegez?aid=20180925111706

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Életmód, Gyereknevelés, Oktatás