Míg az alvagépelés jelenség inkább kellemetlen, mint veszélyes, az egészségügyi vonatkozásai komolyabbak lehetnek

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Nem legenda az alvagépelés

A jól ismert alvajárás mellett már létezik alvagépelés is: az, amikor még nem teljesen ébren, minden későbbi visszaemlékezés nélkül képesek vagyunk üzeneteket küldeni másoknak. Ez gyakoribb dolog, mint hinnénk, de a kellemetlen és zagyva üzeneteken kívül sokkal félelmetesebb az egészségünkre gyakorolt hatása – írja a 24.hu.

alvagépelés

Egy friss kutatás megvizsgálta, hogy mennyire lehet gyakori az úgynevezett alvagépelés, avagy “sleep texting”. Az egész az alvajáráshoz hasonló, csak sokkal károsabb az egészségre: a telefon rezgése vagy hangja felébreszt minket az éjszaka közepén, félig öntudattalanul válaszolunk az üzenetre, aztán másnap nem is emlékszünk semmire.

A kutatás kiderítette, hogy a megkérdezett 372 főiskolás diák 25 százaléka járt már úgy, hogy éjszaka üzenetet küldött valakinek félálomban, az ő 72 százalékuk pedig azt nyilatkozta, hogy semmiféle emléke nem volt az üzenetküldésről. Míg ez a jelenség inkább kellemetlen, mint veszélyes, az egészségügyi vonatkozásai komolyabbak lehetnek: a válaszadók szintén negyede jelentette, hogy a mobiltelefon zavarja az alvásban, és ez befolyásolja az alvásminőségét is.

A telefonunknak nem kellene éjszaka a közelünkben lennie, hiszen a rezgés és a hangjelzések megzavarhatják az alvásunkat, ami hosszú távon kialvatlansághoz és az ezzel járó egészségügyi problémákhoz vezethet. A kutatók továbbra is azt mondják: éjszakára minél messzebb kellene helyeznünk magunktól az összes hangot és rezgést kibocsájtó kütyüt.

Forrás: https://24.hu/tech/2018/12/06/alvagepeles-alvas-telefon-uzenetek/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Rövid hírek