Nem lesz nulladik évfolyam az általános iskolákban, az erről szóló részt legalábbis kihúzták az új Nemzeti alaptanterv átdolgozott tervezetéből.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Nem lesz 9 éves az általános iskola

Nem lesz nulladik évfolyam az általános iskolákban, az erről szóló részt legalábbis kihúzták az új Nemzeti alaptanterv átdolgozott tervezetéből. Az óvoda és az iskola közé ékelt előkészítő évfolyam terve ellen több szakmai szervezet is tiltakozott.

Általános Iskola

Az Eduline arról ír, hogy kikerült a mondat a NAT-ból, amely szerint „az óvoda-iskola átmenetet az érésben és fejlődésben késést mutató gyermekek számára az óvoda utolsó éve és az alapfokú képzés első nevelési-oktatási szakaszának kezdete (1. évfolyam) közé illesztett, az iskola pedagógiai programjában rögzített felkészítő évfolyam hivatott biztosítani.”

Az átmenetet segítő felkészítő év nem lett volna kötelező, a szülők döntöttek volna arról, szükségük van-e gyermeküknek arra, hogy egy tanéven keresztül erősítse azokat a készségeket, amelyek az iskolai tanuláshoz kellenek. Az iskolai felkészítő osztályokban külön hangsúlyt kapott volna a mozgás fejlesztése, az anyanyelvi készségek és a beszéd fejlesztése, az érzékelés és észlelés, a figyelem, a végrehajtó funkciók, az emlékezet, valamint a logikai készségek fejlesztése.

A Civil Oktatási Platform korábban úgy fogalmazott a nulladik évfolyam tervéről, hogy a lemaradó, problematikus gyerekek számára az iskolában szervezett felkészítő évfolyam szegregációt eredményez, megbélyegzi a benne résztvevőket, akár egy egész életre maradandó károsodást okozhat személyiségfejlődésükben.

Forrás: https://hvg.hu/itthon/20181123_Meggondolta_magat_a_kormany_nem_lesz_kilenceves_az_iskola#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Oktatás, Rövid hírek