A tesztelés 2020 júniusáig tart majd

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Németországban is átállnak az átlagsebesség mérésére

Alsó-Szászországban, Hannover közelében, Gleidingen és Rethen közötti 6-os főút egy szakaszán építették ki Németország első, "section controlos" szakaszát. Már éles a rendszer a 100 km/h-s sebességkorlátozású részen, ahol korábban rengeteg baleset történt.

Németországban is átállnak az átlagsebesség mérésére

A tesztelés 2020 júniusáig tart majd, amely időszakban jövő január közepéig csak mérnek és rögzítenek a rendszer révén, de nem bírságolnak, majd utána már ez is elindul – írja az autozeitung.de. A kontrollállomások és az informatikai rendszer kiépítése elért a 200 ezer eurót, amely háromszorosa egy fixtraffipaxos rendszernek, de komoly eredményeket várnak az újdonságtól.
Az útszakaszra vonatkozó sebességellenőrzés – section controll – lényegében arról szól, hogy az ellenőrzés kezdő és végpontján egyaránt megtörténik a jármű azonosítása (hatósági jelzés és méret alapján), majd a két mérés között eltelt idő, valamint a megtett távolság ismeretében egy speciális szoftver kiszámítja a jármű átlagsebességét. Ha ez meghaladja az adott útszakaszon érvényes megengedett legnagyobb sebességet, abban az esetben automatikusan eljárás veszi kezdetét, és a képanyagokat a főbb adatokkal együtt a feldolgozó központba továbbítják. 
A section control nem csak közlekedésbiztonsági, hanem környezetvédelmi célokat is szolgál, több autópályán a korábbi 100 km/h helyetti 80 km/h sebességkorlátozást támogatja. A gyorshajtások száma pedig ezeken a részeken, alig 0,5 %-ot ér el.
A rendszer már több országban is bevált, így nem érdemes csak a kameránál lassítani, majd utána újra tövig nyomni a gázt.
Forrás:
https://hvg.hu/cegauto/20181220_atlagsebessegmeres_section_controll#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg 
 

címkék: