Az elfeledett sziget

Life of Budapest


Szerző: T.P.

A főváros titokzatos szigete

A budapesti szigeteket alapvetően két csoportra lehet osztani: vannak a jól kihasználtak és vannak az elfeledettek. Most ezeket vesézzük ki.

Népsziget,Budapest,Magyarország,titokzatos,Margitsziget,Hajógyári sziget,elfeledett

De miért is feledték el a Népszigetet?

És itt van akkor a Népsziget, az előzőek ellentéte.  Az Óbudai-szigettől észak-keletre fekszik, igazából ma már egy félsziget a IV. és a XIII. kerültet közös kezelésében. Nagyságát tekintve 50 ha nagyságú, hosszúsága pedig 2 km. Régen még sziget volt, de aztán majd’ 200 éve a Zsilip utcán át Újpesthez kapcsolták. Ezt azért csinálták, hogy létrehozzanak egy új kikötőt, ami által gyárak is idetelepülhetnek. Ez meg is valósult, hiszen jó néhány telephely nyílt itt.

 

 

Az igazi fellendülés, a remény az 1928-as esetleges budapesti Olimpia hozta volna el, amelynek a fő rendezési helyszíne lett volna az akkori nevén Szunyog-sziget. Ez azonban nyilván nem valósult meg, így csak az evezősök költöztek ide a megvalósult csónakház miatt.

A rendszerváltás azonban elhozta az ideiglenes, igaz azóta is tartó véget a hely számára. A gyárak bezártak, a természet pedig elkezdte visszavenni azt, ami mindig is az övé volt.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség, Látványosság