Hova menjünk kirándulni?

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Noszvaj és környéke a Bükk ölelésében

Kirándulástippünk: Noszvaj, a mi falunk 


A noszvaji dombok között található az ország egyik legtisztább levegőjű települése, amely a vendégeknek felhőtlen kikapcsolódást, és sok szórakoztató programlehetőséget kínál. Nyitott portákkal és nyitott szívvel fogadják az idelátogatókat a kis falu lakói. Eltávolodni a város zajától, egy pillanatra megállni, a természet szépségeit megcsodálni és feltöltődni – Noszvaj kiváló hely erre. 
 

Noszvaj, a mi falunk

Programok, rendezvények 


A természetközeli, családbarát programokat és rendezvényeket az évszakok váltakozásával harmóniában szervezik, a falu honlapján találunk tájékoztatást az éppen aktuális eseményekről. Húsvéti tojásvadászat, futóverseny, szilvanap, kemencés nap, birsünnep – ízelítőül néhány a már hagyománnyá vált programok közül. 


Csendes hétköznapok 


A hétköznapokon pedig békés, csendes a község, kedvezve a nyugodt pihenésre vágyóknak. A környék számos szórakozási lehetőséget kínál a szabadidő tartalmas eltöltéséhez: a kicsik kedvence a Meseút. Ez tulajdonképpen családi kikapcsolódás: 10 kézzel festett meseházikó meglátogatását, a mesék elolvasását és játékos feladatok megfejtését jelenti. A Meserandevú felnőtteknek, szerelmeseknek szóló változat: romantikus barangolás pajzán mesék közt a faluban, ezalatt jobban megismerheti párját és önmagát is. 


Túraútvonalak 


Noszvaj környéke sok-sok túraútvonallal, meseszép látnivalókkal hív kisebb-nagyobb kirándulásra. Biciklivel, babakocsival is bejárható útvonalak vannak többségében, de hordozóban is vihetjük kisbabánkat. Forrástúra, Várhegy, Attila-forrás, Kövesdi-kilátó, kaptárkő-túra: ezek mindegyike viszonylag könnyen elérhető a síkfőkúti tótól indulva, de akár a hangulatos felsőtárkányi tóhoz is átsétálhatunk a hegyen keresztül. Előzetes egyeztetéssel lovaglási, állatsimogatási lehetőség is van a Thummerer család birtokán azok számára, akik a természethez ilyen módon szeretnének közelebb kerülni. 


Kulturális örökség 


Számos csodaszép épülettel és gazdag történelmi háttérrel rendelkezik Noszvaj. A barokk-késő copf De la Motte kastély látogatható múzeumként az év minden napján, itt kicsit átérezheti a hétköznapi ember hajdan élt nemesek mindennapjait. A kastély emeletén 2020-ban április 4-től októberig a Herendi Porcelánmanufaktúra időszakos kiállításaként gyönyörű porcelántárgyak tekinthetőek meg. A barlanglakások, farkaskői alkotótelep és a noszvaji református templom látogatói a múlt és jelen találkozását élhetik át. A Magtár – Értéktár több, mint 1500 tételes magángyűjteményből álló látogatható ipar- és kultúrtörténeti kiállítás. 


Bababarát wellness hotel  


4 hektáros ősfás parkban, Noszvaj égig érő fái közt fekszik az Oxigén Hotel Family & Spa****superior. A család-, és bababarát szálloda gyermek all inclusive ellátással és szállodai gyerekprogramokkal (babaúszással, mondókázással, kreatív kézműveskedéssel) fogadja vendégeit az év minden napján. A szülők (és gyerekek) a Zen Spa erdőre néző családi wellness területén frissülhetnek fel a felfedezéssel és kirándulással töltött nap után. 
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Fesztivál, Gasztronómia, Gyereknevelés, Gyerekprogram, Kultúra, Nagyvilág, Program, Sport, Szabadidős programok, Utazás