Akik csak lefoglalták a nyári nyaralást, de a helyszínen kell majd fizetniük, már aggódhatnak

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Odavág a nyaralásnak a gyengülő forint

Egy friss felmérés szerint a magyarok negyede-harmada tervez külföldi nyaralást. A Portfolio megnézte, hogy egy évvel ezelőtthöz képest mennyivel drágulhatott az ár, és kiderült, hogy a forint gyengülése akár több tízezer forintos extra kiadást is jelenthet.

nyaralás

Akik már télen megvették a repülőjegyet, vagy kifizették a szállást, azok kivédhették a ráfizetést, bár költőpénzből nekik sem árt többel felszerelkezni. Akik azonban csak lefoglalták a nyári nyaralást (szállást), de a helyszínen kell majd fizetniük, már aggódhatnak, hiszen az aktuális árfolyam mellett kell rendezniük a számlát.

A drágulás két fő tényezője a célország fizetőeszközének forinthoz képesti árváltozása, illetve a kinti infláció alakulása:

A horvát kuna egy év alatt 2,4 százalékkal drágult a forinttal szemben, és mellette 0,7 százalékos volt a horvát infláció (de a vendéglátás mintegy 3 százalékkal drágult), így ezek alapján durva becsléssel nagyjából 5 százalékos, több tízezer forintos lehet a horvát nyaralás drágulása egy családra vetítve.

A legtöbb népszerű nyaralócélpont (olasz, spanyol, görög, francia tengerpart) euróalapon gondolkodva érhető el. Az eurózóna átlagos inflációja 1,7 százalékos volt áprilisban, így az eurós utaknál is jó eséllyel számolhatunk 3-4 százalék körüli költségemelkedéssel.

A török líra összeomlása tavaly augusztusban következett be, azóta viszont valamennyit visszaerősödött, de ha éppen az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyítunk, akkor 18 százalékkal olcsóbb most a líra a forinttal szemben. A felpörgő török infláció ezzel párhuzamosan csaknem 20 százalékos, azaz a két hatás nagyjából "kiüti" egymást.

A török utaknál egyébként sok esetben dolláralapon gondolkodnak az utazási irodák, akárcsak a közel-keleti arab és a távol-keleti ázsiai utaknál, illetve nyilván az amerikai utaknál. A dollárral szemben a forint éves alapon 9 százalékkal esett, és közben az amerikai infláció is 2 százalékos volt, így egy keleti, vagy nyugati parti amerikai körút, vagy egy dubaji vagy thaiföldi utazás most akár 10 százalékkal is drágább lehet, mint egy évvel ezelőtt.

Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2019/05/22/fajdalmas-hirek-a-kulfoldi-nyaralasra-keszuloknek

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek, Utazás