Első körben 1050 parkolóhelyet szerelnek fel szenzorral

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Okosparkolókkal csökkentenék a belvárosi káoszt

Okos parkolórendszert rendelt a belvárosi önkormányzat. Első körben 1050 parkolóhelyet szerelnek fel szenzorral, öt helyen lesz utcai kijelző, és mobilalkalmazás is készül.

Okosparkoló
Kép szerzője: wikipedia.org Kemenymate

A kiépítésre és az üzemeltetésre közbeszerzést írt ki az V. kerületi önkormányzat. Ez derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből – írja a hvg.hu. A megrendelés szerint a rendszer az alábbi elemekből fog felépülni:

A belvárosi önkormányzat 2018 év végén tesztelt okos parkolási rendszert 135 parkolóhellyel. A szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelezne a központi szervereknek. A sofőrök mobil alkalmazáson keresztül láthatják a szabad parkolóhelyeket, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolás-segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban.

Az egésszel azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a tranzitforgalom. Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere szerint jelenleg e kerület forgalmának 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll.

Forrás: https://hvg.hu/gazdasag/20190204_1050_okos_parkolohely_lesz_Budapest_belvarosaban#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek