Az oktatási azonosítószámmal a jövőben több jelenlegi azonosítót váltanak ki.

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Egységes oktatási nyilvántartás jöhet létre

Egységesen kezelhető oktatási nyilvántartás jöhet létre, miután módosították az oktatási nyilvántartásról szóló törvényjavaslatot. Erre azért volt szükség, mert az unió általános adatvédelmi rendeletét - a GDPR-szabályozást - 2018. május 25-től Magyarországon is alkalmazni kell.

Egységes oktatási nyilvántartás jöhet létre

A módosítással elérhetővé válik az a cél, hogy az emberek oktatási életútja a jelenlegi széttagolt nyilvántartási rendszer helyett egységesen is nyomon követhetővé váljék, az általános iskolától a felsőoktatásig, a nyelvvizsgákig. Az MTI azt írja: a nyilvántartásokban tárolt adatokat egységesen tudják kezelni, biztosítható az adatok időszerűsítése, és a párhuzamosságok kiszűrése. 
A törvényben meghatározták azon személyes adatok körét, amelyeket egységesen kell kezelni. Az oktatási azonosítószámmal a jövőben több jelenlegi azonosítót váltanak ki. Rögzítették a szak- és alrendszerekben nyilvántartott adatok továbbíthatóságának feltételeit is. Központi elem, hogy ha egy kérelem elbírálásához más hatóságnál rendelkezésre áll közhiteles nyilvántartásban szereplő adat, úgy azok benyújtására nem lehet kötelezni az ügyfelet.

Forrás:
https://www.hrportal.hu/hr/egyseges-oktatasi-nyilvantartas-jon-letre-20181127.html
 

címkék: