Vége lesz az óraátállításnak

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Már csak két évig tekergetünk, döntöttek az óraátállítás megszüntetéséről

Az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött – írja a Portfolio.hu.

Óraátállítás

A Parlamenti állásfoglalás szerint az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg.

A Parlament tehát támogatta az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó bizottsági javaslatot, azonban a kezdő dátumot 2019 helyett 2021-ben határozta meg.

A képviselők egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és a Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Ha tehát az EP döntése ebben a formában megvalósul, akkor elmarad az évenkénti kétszeri óraátállítás, de a tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy mely időszámítást választják, a nyárit vagy a télit, ez már a gyakorlatban időzóna-választás kérdése.

A Parlament 2018 februárjában európai polgárok kezdeményezésére felkérte az Európai Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását. A Bizottság az ezt követően elvégzett konzultáció során 4,6 millió választ kapott európaiaktól, akiknek 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást. A Bizottság javaslatot nyújtott be, amelyről a Tanácsnak és a Parlamentnek megegyezésre kell jutnia.

Az Unió először 1980-ban hozta összehangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/zoldvilag/dontottek-vege-lesz-az-oraatallitasnak.318711.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Életmód, Rövid hírek