Szabadon engedik az orosz cetbörtön összes delfinjét

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Szabadon engedik az orosz cetbörtön összes rabját

Megállapodás született az orosz cetbörtönben fogva tartott összes delfin szabadon engedéséről. Ezt Oleg Kozsemjako, az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójának kormányzója jelentette ki a Szrednyaja-öbölnél – írja a Blikk.

Delfinek - szabadon engedik

Kozsemjako szerint arról, hogy melyik egyedet mikor engedik vissza a tengerbe, a Jean-Michel Cousteau óceánkutató vezette csapat tagjai és orosz szakemberek közösen döntenek majd. Mindaddig a 87 fehér és 11 kardszárnyú delfin fogva tartásának helyszínén, a Szrendnyaja-öbölben az állatok természetes közegére hasonlító feltételeket teremtenek.

Az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja-öbölben tavaly felfedezett "cetbörtön" akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott. Az állatokat külföldi - sajtójelentések szerint főképp kínai - delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül az Ohotszki-tengerből és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

Vlagyimir Putyin elnök február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek fogjanak össze és dolgozzanak ki megoldást a problémára. A delfinek mentésében a természetvédelmi, az agrár-, a halászati és a belügyi tárca mellett a főügyészség, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK), a Tengermellék önkormányzata és más szervek is részt vesznek. Cousteau és csapata a természetvédelmi tárca meghívására áprilisban csatlakozott a munkálatokhoz.

Az SZK február végén a halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén büntetőeljárást indított a "cetbörtön" üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy orosz cég ellen. Az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni. A történtek nyomán a tervek szerint tovább szigorítják a tengeri emlősök kifogására és tartására vonatkozó jogszabályokat Oroszországban.

Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/orosz-cetborton-delfinek-szabadon-engedik-megallapodas/3qkph5h

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Nagyvilág