A Pál utcai fiúk nyomában applikáció nagy előnye, hogy ingyenes a letöltése

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

A Pál utcai fiúk nyomába eredhetnek a vállalkozó kedvűek

A Pál utcai fiúk nyomában címmel készült mobilapplikáció.  Ferencváros és Józsefváros közösen finanszírozták a fejlesztést, amelyet április 9-én mutattak be a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumban, ahová Molnár Ferenc is járt egykor, amikor még református főgimnázium volt.

Pál utcai fiúk

Az okostelefonos interaktív séta segítségével az író világhírű regényének helyszíneivel lehet megismerkedni. „A Pál utcai fiúk olyan, mintha velünk történne, mindannyian szeretnénk a regény hősei bőrébe bújni. A mobilapplikációs sétával a mű történetei, élményei élhetőek újra” - mondta Bácskai János, Ferencváros polgármestere a bemutatón. Molnár Ferenc 1887 és 1895 között járt a ma Szent-Györgyi Albert nevét viselő intézménybe, amely akkor még református főgimnázium volt, és itteni élményeit sűrítette A Pál utcai fiúkba. Bácskai János úgy fogalmazott, hogy a mobilalkalmazás, ez a 21. századi találmány közelebb hozza az olvasást a mai ifjúsághoz.

A Pál utcai fiúk nyomában applikáció nagy előnye, hogy ingyenes letöltése, majd a séta lementése után, ahhoz már nincs szükség internetre, csak GPS-re. Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője kitért rá: az új mobilapp sétája a Nemzeti Múzeum elől indul, átmegy a Kálvin téren, elhalad az általános iskola előtt és a Práter utcán, majd az Üllői út túloldalán a Mária utcába jutunk el, utána a Pál utcába, a Nagytemplom utcába (ahol a Grund volt), a Tömő utcába, végül pedig az Illés utca 25., a Fűvészkert elé jutunk. Az anyagot archív fotók és az 1969-ben készült, Fábri Zoltán által rendezett játékfilm néhány jelenete is színesíti.

Molnár Ferenc regénye egyike a legismertebb magyar műveknek. Magyar nyelven több mint nyolcvan alkalommal adták ki, számtalan nyelvre lefordították, Albániától Mexikóig, Japántól Norvégiáig szinte minden nagyobb európai, ázsiai és amerikai országban olvasható Boka, Nemecsek és a többi fiú története.

Forrás: https://jozsefvaros.hu/hir/6854/mobilapplikacio-keszult-molnar-ferenc-regenyehez

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Kultúra, Program, Rövid hírek