Bár korábban levágták a mandulafa egy ágát, betegség jelei nem mutatkoznak rajta

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Pécsi fa került Európa legjobbjai közé – bárki szavazhat február 28-ig

Egy 135 éves pécsi mandulafára is lehet szavazni „Az év európai fája” elnevezésű nemzetközi versenyen, amely február elsején kezdődött. A mandulafának 14 vetélytársa van.

mandulafa

A fának otthont adó pécsi Havihegy kedvelt kirándulóhely a rajta álló templom és a terület fái miatt egyaránt – mondta az InfoRádiónak Dénes Andrea botanikus. A pécsi Janus Pannonius Múzeum munkatársa hozzátette: a mandulafák február végén kezdenek el virágozni.

A környék legidősebb fájának pontos korát újságcikkekből igyekeztek megállapítani: az 1930-as években írtak arról, hogy félszáz évesek havihegyi mandulák, így ma 135 éves lehet. Az 1880-as években filoxéra miatt kipusztult szőlők helyére ültették a fákat.

A templom előtt álló mandula tavaly megnyerte az Év Fája-díjat, most pedig „Az Európai Év Fája” elnevezésű megmérettetésen vesz részt. A botanikus hozzátette: a mandulák nem szoktak nagyra nőni, a szóban forgó növény törzskerülete 180 centiméter. A törzse kígyószerűen csavarodik, ahogy egy régi újság említi, a szakértő szerint ez a régi mandulafákra jellemző. Bár korábban levágták egy ágát, betegség jelei nem mutatkoznak rajta.

 

A mandulafára szavazni péntek óta lehet szavazni a verseny magyar nyelvű oldalán:

 

https://www.treeoftheyear.org/Hlasovani?lang=hu-HU

 

 

 

 

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2019/02/01/pecsi-fa-kerult-europa-legjobbjai-koze-most-a-kozonseg-szavazhat

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Nagyvilág, Program, Rövid hírek