Íme a főváros egyik legsokszínűbb épülete, a Pesti Vigadó!

Life of Budapest


Szerző: Ilyés Zsófi

Ismerd meg te is a Pesti Vigadót!

A főváros egyik legrégebbi, és legsokszínűbb épületéről van most szó, és annak viharos sorsáról. Ismerd meg te is a Pesti Vigadót!

Most megismerheted te is a Pesti Vigadót!

Ismerd meg te is a Pesti Vigadót!

Miután Budát visszafoglalták, Pest városa hihetetlen fejlődésnek indult, és a lakosságnak igénye lett egy táncteremre, így végül 1829-ben el is indult egy ilyen helyszín építése, Pollack Mihály tervei alapján. 1833-ban már meg is nyitották a nagyközönség előtt a mai Vigadó elődjét, a Redoute-ot, ami az akkori klasszicista építészet legnagyobb remekének számított. Itt olyan neves személyek adtak előadást a nagyközönségnek, mint az ifjabb Johann Strauss, vagy Erkel Ferenc.

 

 

1842. augusztusában Kossuth Lajos javaslatára itt nyitották meg először az Első Magyar Iparmű kiállítást, melynek nagyon nagy sikere volt a nagyérdemű előtt, hiszen alig egy hónap leforgása alatt több, mint 15 ezer ember tekintette meg.
Az épület története azonban nem tartott sokáig, hiszen a szabadságharc idején az osztrákok szétbombázták az összes klasszicista épületet, így Május 15-én a Redoute oszlopsora is teljesen ledőlt.


1853-ban Hild Józsefet bízták meg, hogy tervezze újra a nagy sikernek örvendő épületet, de forrás hiányában a munkálatok várattak magukra. 1860 tavaszán Feszl Frigyes kapta meg a megbízást, és július 25-ei kezdettel meg is kezdődtek az építkezések, amely először a régi épület bontásával, majd szeptemberben az új alapozásával történt.

 


A hely a 19. században ünnepségek, rendezvények színtere volt, és nem egy komolyzenei előadás kapott itt otthont, és ezek nagyon sok fontos magyar történelmi pillanatok voltak.
1865-ben Ferenc József Pestre látogatott, így a számára rendezett zenés ünnepélyes est is itt lett megszervezve, egy évvel később pedig a rendezett bál megnyitója a császári pár volt, és azt sem hagyhatjuk ki, hogy Székely Bertalan itt le is festette a neves eseményt.

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség, Kiállítás, Komolyzene, Kultúra, Látványosság, Szabadidős programok