Szerelmi választások

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Párkapcsolati szakaszok

Minden ember a párkapcsolat valamely szakaszában van, akkor is, ha van kapcsolata, és akkor is, ha éppen a szinglik táborát gyarapítja. Kiderítettük, melyek ezek a szakaszok, Az pedig egyéni döntés kérdése, hogy melyek az egyes fázisok nehézségei és szépségei. 

Ámor útján - a kapcsolat szakaszai

Szimbiózis, avagy szerelem 


A párkapcsolat kezdeti szakaszában minden rózsaszínnek tűnik… A konfliktusokat elnyomják a hormonok: dopamin, oxitocin, szerotonin, tesztoszteron vagy ösztrogén tombol ereinkben, és a világ egy csodálatos hely, amelyben a párunk a legcsodálatosabb lény. Ekkor hihetetlenül nagy érzelmi töltetet halmozhatunk fel, amely segítségünkre lehet a későbbi (kevésbé rózsaszín szakaszok) folyamán. A közösen együtt létező „mi” jön létre ekkor, amely az egyik legerősebb kötelék, a tartós párkapcsolatunk alapja. 


Differenciálódás, konfliktus szakasz 


Ebbe a szakaszba lépve a rózsaszín fátyol eltűnik, és előkerülnek a rejtett különbségek. Egy tartós párkapcsolatban a felek képesek ezt a szakaszt kompromisszum-képesen kihasználni. A „mi” helyett megjelenő „én” ragaszkodik autonómiájához, különálló elfoglaltságokat keres és élvezi az életet, valósággal az önmegvalósítás élő szobra. Előtűnhetnek a partnerünknek olyan kedvezőtlen tulajdonságai, amelyekre eddig nem figyeltünk. Gyakoriak lehetnek a viták és véleménykülönbségek, amelyek viszont remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy közös nevezőt alakítsunk ki és a következő szakaszba lépjünk. 


Újraközeledés 


Amennyiben az előző szakaszon túljutottunk: meghoztuk a szükséges kompromisszumokat, megtaláltuk közös céljainkat és eközben önálló személyiségünkkel is tudtunk foglalkozni, még nem dőlhetünk hátra végérvényesen. Egy párkapcsolatot a folyamatos munka tartja életben, saját magunk és partnerünk igényeinek figyelembe vételével és óriási adag empátiával kezelve a helyzeteket. Ennek a szakasznak ajándékaként újabb szinten élhetjük meg az intimitást, hiszen már kívül-belül ismerjük egymást. Közelebb érezhetjük párunkat magunkhoz pont azért, mert tisztában vagyunk a gyengeségeivel és erősségeivel, szeretetünk és elfogadásunk fényes csillagként ragyog közöttünk. A sok közös emlék is egyre erősebb kapocs a kapcsolatban. 


Érett párkapcsolat 


Ebben a szakaszban az összekovácsolódott pár már autonóm egyéniségből álló egységként tűnik fel. Az önelfogadás és a másik elfogadása, kölcsönös tisztelet és szeretet tükrében bátran felolvadhatunk a másik tükrében. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincsenek további viták és minden nap habos kakaó! Mivel a viharokat már képesek vagyunk éretten kezelni, és a közös út új szakaszán együtt lépkedni, bármit hozzon is a jövő. 


Ne feledjük, bármelyik szakasz megismétlődhet random időpontban! A párkapcsolat olyan, mint a növények: ha gondozzuk, szépen fejlődik; de ha elhanyagoljuk, könnyen felüti fejét a gaz és elpusztítja az értékes termést. 


A párkapcsolat gyakorlatilag bármely szakaszát támogatja a közösen eltöltött minőségi idő, például egy közös utazás. Egy felnőttbarát wellness hotel tökéletes úti cél, ha egymásra hangolódnánk, elmélyítenénk a kapcsolatot vagy egyszerűen csak vágyunk egy kis változatosságra. A szállodai programok, kellemes környék, nyugodt légkör, kulináris élvezetek mellett a környezetváltozás is jó hatással lehet kettőtök kapcsolatára – és autonómiájára is természetesen! 
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Lelki egészség, Utazás