A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve mától vasárnapig rendezi meg az Országos Sasszinkront, a Magyarországon telelő ragadozómadarak éves számlálását.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Sas-népszámlálást tartanak idehaza

Az egyesület MTI-nek elküldött közleménye szerint Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van, amelyeken legnagyobb számban rétisasok figyelhetők meg, mivel a nem vonuló magyarországi fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak itt tölti a telet a parlagi sas Kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is.

Sas számlálás
Kép szerzője: Steve Harvey on Unsplash

A tavalyi év kedvező tapasztalatai alapján az idei felmérés is nemzetközi keretek között, a Kárpát-medence legjelentősebb sastelelőhelyeit érintve valósul meg, a megfigyelési eredmények februárra várhatók.

Annak érdekében, hogy a lakosság jobban megismerhesse a ragadozómadarak életét, a XVI. Országos Sasszinkronhoz kapcsolódva a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közös szervezésben szombaton, az V. Sasnap alkalmából a jászsági Sasközpontban ragadozómadár-számláló túra, keresőkutyás bemutató, interaktív ragadozómadár-bemutató, madárházas szakvezetés, filmvetítések és szemléletformáló játékok várják az érdeklődőket.

A fővároshoz közel szintén holnap a Budakeszi Vadasparkban a Ragadozók napján várják szakvezetéseken, filmvetítéseken és látványetetéseken az érdeklődőket, akik a ragadozó madarak védelméről és az ökoszisztémában betöltött kiemelkedő szerepükről is tanulhatnak – írja a 24.hu. A programokat látványetetések és Állatijó Bemutatók is tarkítják, ahol a kisebbek is játékos módon ismerhetik meg a levegő urait.

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/01/10/orszagos-sasszinkron-2019/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Program, Rövid hírek