A járművezetők egy része csak akkor tartja be a szabályokat, ha látja a rendőrt vagy a fix, telepített traffipaxokat

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Sikernek tartja a rendőrség a sokak haragját kiváltó civilautós traffipaxokat

Sikernek tartja a rendőrség a sokak haragját kiváltó civilautós traffipaxokat. Jelenleg húsz ilyen autó fut "titokban" a magyar utakon, a hatóság pedig visszautasítja a velük kapcsolatos vádakat – ezt Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője mondta el a police.hu-nak.  

traffipax
Kép szerzője: Mikes Photos from Pexels

Mint elmondta: sok kritika érte a zsarukat a közösségi oldalakon a civil, jelöletlen rendőrségi autókból történő sebességmérés miatt. A menet közbeni sebességmérés, a dinamikus kontroll leghatásosabb eszköze a fedélzeti kamerával ellátott szolgálati gépjármű. A kamera rögzíti is a szabálysértést, a gyorsan hajtó sofőrök többsége nem is ellenőrzi a felvételt, tudja, mit tett, elismeri a szabálysértés tényét. Híre ment ennek az intézkedésnek, ez is volt a szándék.

Hozzátette: ezek a járművek szemből is tudnak mérni, nem kell megfordulni, nem kell felvenni a rögzítéshez a szabálysértő sebességét, nem kell "letolni" az útról senkit. Szerinte a rendőr nem provokál, nem kényszerít senkit szabálysértésre vagy gyorshajtásra. A sofőrök egy része azt hiszi, csak akkor kell betartania a szabályokat, ha rendőrt lát. Hát, számítania kell arra, hogy a rendőr akkor is ott van, ha ő nem veszi észre.

2018 október végéig 3 százalékkal nőtt a közúti balesetek száma Magyarországon, a halálos kimenetelű tragédiáké ennél is drasztikusabban, ott 8 százalékos a növekedés. Óberling József szerint sajnos nem tavaly kezdődött ez tendencia, ez a harmadik ilyen évünk sorozatban, s nem csupán a magyar utakra jellemző, ez világbetegség. Szerinte a járművezetők egy része csak akkor tartja be a szabályokat, ha látja a rendőrt vagy a fix, telepített ellenőrző eszközöket. Ugyanakkor ez nem csak a járművezetők felelőssége. Társadalmi felelősség, az érintett sofőr szűk környezetének felelőssége.

Az alkoholos befolyásoltság alatt bekövetkezett balesetek száma viszont csökkent. Óberling elmondta: ez a rendőrség, az ellenőrzések, a finn módszer alapján végrehajtott intézkedések eredménye, a 14 százalékos részarány 8-ra csökkent. Ugyanakkor a folyamatos szűrésen több ittas sofőr akad fenn. Csak 2018 novemberében 700 alkoholos befolyásoltság alatt vezető polgár ellen intézkedtek, 76-an pedig új pszichoaktív anyagtól bódult állapotban veszélyeztették a közlekedők biztonságát.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rendorseg-kozlekedes-hatosag-traffipax-auto-autos.676145.html.676145.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek, Utazás