Az Egyesült Királyságban még a nem elitegyetemnek számító képzéshelyeken is elérheti a 3 millió forintot a költség

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Sokba kerül a külföldi tanulás

Az 1 millió forintot is meghaladhatja a szükséges kezdőtőke. Az elinduláshoz fontos, hogy meglegyen az első féléves tandíjra, az utazásra és legalább 2 hónap megélhetésre elegendő összeg. Megoldás lehet a diákmunka, de néhány egyetem korlátozza a munkavállalás feltételeit, lehetőségét az ösztöndíjprogram ideje alatt.

Külföldi tanulás

Országonként és intézményenként változó, hogy mennyibe kerülnek a külföldi képzések. Uniós polgárként több országban is ingyen tanulhatnak a diákok: térítésmentesen, vagy néhány ezer forintos szolgáltatási díj fejében járhatnak például osztrák, dán, svéd vagy finn egyetemekre. A holland, spanyol, olasz és francia intézményekben viszont százezertől akár 700 000 forintig is terjedhet a tandíj. Az Egyesült Királyságban még a nem elitegyetemnek számító képzéshelyeken is elérheti a 3 millió forintot a költség, amihez azonban lehet diákhitelt kérni.

Igazán sokba a megélhetés kerül, havonta akár százezres nagyságrendet is jelenthet, a skandináv országokban élni például kifejezett drága, még diákként is. A tanulmányi mobilitást támogató ösztöndíjak havi 150-200 ezer forintos hozzájárulással könnyítik az anyagi terheket.

Forrás: https://hvg.hu/gazdasag/20181003_Minimum_egymillio_forintot_kell_felretenni_a_kulfoldi_tovabbtanulashoz#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

címkék: