Abigél, Szabó Magda egyik legjobb könyve

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Szabó Magda Abigélje - egy történet mindannyiunkról

Kamaszkorom egyik meghatározó könyve volt Szabó Magda Abigélje. Gina kalandjai a Matula diákjaként mai is megállják a helyüket, hiszen fordulatokban bővelkedő, amolyan magyar Agatha Christie-s regény, melynek végén akkora csattanó van, hogy aki olvasta (vagy látta a filmet), a mai napig emlékszik rá. 

Abigél

Szabó Magda Abigélje - egy történet mindannyiunkról

De kicsoda Abigél? 

 

Az 1943-ban kezdődő történet főszereplője Gina, a Budapesten élő 14 éves, elkényeztetett kamaszlány, akinek mai kifejezéssel élve minden a feneke alá van tolva. Igaz ugyan, hogy édesanyja nincsen, ellenben édesapja még a széltől is óvja, és anyagi helyzetéből adódóan olyan kiváltságokat tud neki biztosítani, mint például egy francia nevelőnő, Marcelle. És ebből a biztonságos, kellemes környezetből szakad ki egyik napról a másikra, amikor édesapja a Matulába íratja.

 

Ha egy kicsit megállunk itt a történetben, és jobban belegondolunk: ez hatalmas váltás egy kamasz életében. Nem számít, hogy azóta eltelt már több mint 70 év, egy gyerek lelkében egy ilyen dolog nagy törést tud okozni – főleg akkor, ha nem tudja az okát, ahogyan Gina sem tudta. Mindemellett Szerencsi Éva tökéletesen alakította a kissé fennhéjázó, magát felsőbbrendűnek gondoló lányka szerepét, aki amikor bekerül a református internátusba, egy fikarcnyit sem óhajt alkalmazkodni a körülményekhez vagy társaihoz. 

 

 

És hogy van-e ebből bármilyen tanulság már itt, a legelején? Természetesen igen, hiszen Gina története, mely onnantól datálódik igazán, amikor egy sikertelen szökési kísérlet után (mely következtében édesapja kénytelen beavatni őt, hogy miért is küldte az Isten háta mögötti Matulába, egy olyan helyre, ahol senkit sem ismer) már valóban beilleszkedik társai közé, és olyan barátokat és szövetségeseket talál, melyeket Budapesten, az addigi környezetében talán sosem.

 

A véd – és dacszövetség, melyet Gina, Kiss Mari, és az igazgató unokahúga, Torma Piroska kötnek, egy életre szóló barátság alapja lesz. Egy olyan barátságé, melyek közt ma egyre kevesebb van már: ha évekig nem is találkozunk, mégis ugyanott tudjuk folytatni a beszélgetést, ahol annak idején abbahagytuk. 

 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Érdekesség, Kultúra, Retró Budapest