Szauna körkép

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Szauna körkép

A tavaszi méregtelenítés és a tél hideg hónapjai alatt felszökött kilók kapcsán sokunkban felmerül a kérdés, hogyan lehetne megszabadulni a felgyülemlett mérgektől. A méregtelenítés egyik nagyszerű módja a szaunázás. Honnan is származik ez a tradíció? Pontosan milyen pozitív élettani hatásai vannak? Mire érdemes odafigyelni a szaunázás szenvedélyének hódolva, a szertartás előtt, közben és után? Íme a szaunák rövid története, mit érdemes tudni és mire kell figyelni a szaunázás szenvedélyének hódolva.

Szauna - az Élet izzasztókályhája

Szauna – az élet izzasztókályhája 

A szauna némely formája az északi népek körében évezredek óta ismert, írásos emlékek körülbelül csak ezer éve vannak róla. A vándorló nomádok például a földbe ástak gödröt, amit tűzzel felmelegítettek, hogy tisztálkodni tudjanak. Az épített szauna helyisége később a tisztálkodás, gyógyulás és gyermekszületés színtere, de az észak-amerikai indiánok is használtak a szaunához hasonló helyet vallási-spirituális célokra. Az ókori római birodalom idejéről is számtalan fürdő (therma) maradt ránk Magyarország területén is, ahol bőséggel találtak laconicumokat, caldariumokat, sudatoriumokat. Számukra is a tisztálkodás és a társadalmi élet színhelye volt a fürdő és a szauna.  Napjainkban a finneknél és más skandináv népeknél a szauna igazi kultúrája virágzik. Akár üzleti tárgyalások helyszíne is lehet a forró kabin, ahol meghitt beszélgetések alakulhatnak ki a megszokott üzleti álarcok nélkül.

Okosabbak leszünk, ha szaunázunk? 

A szaunázás elsődleges célja a tisztálkodás volt, napjainkban a szórakozás és rekreáció egy formája. A meleg helyiségben típustól függően 50-100 fok is lehet, ezért a felhevült test izzadás segítségével igyekszik hűteni magát. A vérkeringés élénkebb, így edződik a szív is, és az anyagcsere is aktívabb. Bizonyos, különösen a nyirokrendszerben felhalmozott méreganyagok kizárólag mozgással és izzadással távoznak a testből, például a stresszhormonok távozása miatt a szaunázás nyugtató hatással van az emberre. Ráadásul, ha közben kellemes illóolajokat párologtatunk, azok hatásai is jobban érvényesülnek, így akár segíthetnek gyógyulásunkban. A forró és hideg környezet radikális változásai gyors reakcióra késztetik a testet, így a szaunázás kitűnő módja az immunrendszer erősítésének is. A finnek szerint az agyműködésre is pozitív hatást gyakorol, ami a fent említett pozitív élettani hatások miatt logikusnak tűnik.

Hányféle szauna létezik? 

Természetesen végtelen sok! Azonban a főbb csoportok jól meghatározhatóak. A finn szauna általában nagyon magas, 80-90 fokos hőmérsékletű, és utána jeges vagy nagyon hideg vízben való merülés javasolt. Hazánkban kevéssé ismert a füstszauna, amelyet nyílt tűzzel melegítenek fel. Az infraszaunában infrasugarak melegítik fel az embert, hőmérséklete alacsonyabb, mint a finn szaunáé, azonban az infrasugarak jótékony hatása miatt legalább olyan hatékony. A gőzfürdő a szaunához hasonlóan magas hőmérsékletű, azonban a relatív páratartalom sokkal magasabb (80-90%).

Mire figyeljünk szaunázáskor? 

Egyes vélekedések szerint a szaunázás alatt végbemenő méregtelenítési folyamatokat segíti, ha semmilyen ruhát nem viselünk a forró kabinban. Hazánkban is elérhetőek textilmentes szaunázóhelyek, sőt, egyes országokban egyenesen illetlenségnek számít fürdőruhát viselni ilyenkor. Ha látogatás előtt nem biztos benne, hogy mi a szokás szaunázáshoz kiszemelt helyen, érdeklődjön az ott dolgozóktól. Szaunázás előtt és után elegendő folyadék fogyasztása javasolt és a kiürült ásványi anyagok pótlása is ajánlott. Érdemes a szaunázás után pihenőt beiktatni, hiszen ebben a felfrissült-ellazult állapotban testünknek mindenképp szüksége van némi regenerálódásra.

+ 1 tipp 

Folyadékpótlásként nem csupán tiszta víz, hanem különböző gyógyteák fogyasztása is javasolt. A test megkönnyebbült állapotában valószínűleg jobban felszívódnak a tea hasznos összetevői, ráadásul ezek egy része vitaminokat is tartalmaz.

 

Mit szólna egy testet-lelket kényeztető wellnesshez, többek között kellemes szauna programmal? Várja Önt a Duna Relax Hotel**** Ráckevén. Katt ide a részletekért!

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Szabadidős programok