Az Európai Parlamenti Választás május 26-án lesz, reggel 6 és este 7 óra között

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Fontos határidők járnak le a héten

Akadálymentesített szavazókört május 22-én délután 4 óráig lehet igényelni. Ilyenből 7489 van, minden választókerületben legalább egy. Mozgó urnát május 26-án délig lehet kérni, de attól függően, hogy személyesen levélben, interneten, ügyfélkapus azonosítóval vagy anélkül nyújtják be az igényüket, május 22-i és 24-i határidők is érvényesek lehetnek, ezért mindenképpen érdemes tájékozódni a www.valasztas.hu oldalon.

Európai Parlamenti Választások

Az átjelentkezőknek is igyekezniük kell. A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgároknak szerdán délután 4 óráig van idejük arra, hogy egy másik településre kérjék át magukat, személyesen a választási irodában, postán, vagy online, a Valasztas.hu oldalon. Az átjelentkezők most 30 ezren vannak, öt évvel ezelőtt a végleges létszámuk 69 ezer volt.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint most nem lesz gond az átjelentkezőkkel, mert sikerült elfogadtatnia a javaslatainak a nagy részét a szavazókörök kialakításánál, de, mint mondta, ahol az elmúlt évben probléma volt, oda kimegy majd többször és ellenőrizi a termet, a személyeket, a felbontást, mindent.

Pálffy Ilona utalt arra, hogy a szavazás eredményét a Nemzeti Választási Iroda nem hozhatja nyilvánosságra addig, amíg az utolsó európai szavazókör be nem zár, ez Olaszországban lesz, mert ott este 11 óráig lehet voksolni. A pártok ugyanakkor a szavazatszámlálást ellenőrző delegáltjaikon keresztül megtudhatják és el is mondhatják az eredményt. Ezért valószínű, hogy vasárnap, azaz május 26-án este 9-10 óra körül már tudhatjuk azt.

Az Európai Parlamenti Választás május 26-án lesz, reggel 6 és este 7 óra között, csak érvényes okmányokkal lehet részt venni rajta, ezért a kormányablakok május 25-én és 26-án is nyitva lesznek.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2019/05/20/ep-valasztas-fontos-hataridok-jarnak-le-a-heten

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek