Téli érdekességek a nagyvilágból

Life of Budapest


Szerző: VV

Téli érdekességek a nagyvilágból

A világ rengeteg országában kemény hideg tombol télen, ami különböző érdekességeket és szokásokat von maga után. Összegyűjtöttünk most pár ilyet, amik közül sokról biztos, hogy te sem hallottál. 

Skaftafell jégbarlang

1.    A Városligeti Műjégpálya

Mi mással is kezdenénk, mint kishazánk büszkeségével. Te is minden évben ellátogatsz a Városligeti Műjégpályára, de vajon azt tudtad, hogy a hosszú múltal rendelkező műjégpálya, a mai napig a világ egyik legnagyobb szabadtéri műjégpályája, a maga 15 négyzetméterével? Na és hogy Európában másodikként Budapesten került sor a Városligeti Műjégpálya megépítésére 1926-ban? Látogass el te is az óriási területű korcsolyapályára, és élvezd a festői környezetet. Ha megszomjaznál a hidegben, melegítsd fel magad a műjégpálya Hüttéjének különleges meggyes vörös forralt borával. Ha több érdekességre vagy kíváncsi KATTINTS IDE!

 

korcsolyapálya

 

2.    Így erősítik immunrendszerüket a szibériai gyerekek

Egy szibériai óvodában, azt tartják, hogy jót tesz a kisgyerekek egészségének, hogyha a mínusz 10-15 fokos hidegben fürdőruhára vetkőzve a hóban állva jég hideg vízzel locsolják le magukat. Utána futnak egy kört, kicsit felmelegednek bent, és megismétlik a jeges fürdőt. 

 

Szibériai óvoda

 

3.    Bombardino

Ha szoktál síelni járni, bizonyára te is ismered a bombardino-t, de biztosan te sem ismered a létrejöttének a legendáját. Az olasz Alpokban 4 síelő bemenekült egy bárba a hóvihar elől, és valamilyen forró italt kértek. A bártender a rendelkezésre álló italokból elkészítette ezt az italt. Összekevert tojáslikőrt, whisky-t és tejet és felmelegítette, így született meg a bombardino, ami azóta is a síelők kedvenc itala.

 

BOMBARDINO

 

4.    Harbin – Jégszobor fesztivál

Harbin kína 10. legnagyobb városa, ahol 1963. óta minden évben megrendezik a hó és jogszobor fesztivált. A fesztivál gyönyörű jégszobrait húsz napig építik a világ minden pontjáról oda látogató jégszobrászok. A nyáron többnyire mezőgazdaságban dolgozó helyiek, télen beállnak a jégváros készítésébe. Az alapanyagot a közeli folyóból szállítják, melyekből épületeket készítenek.

 

jégfalu

 

5.    Skaftafell jégbarlang

Izlandon a Svínafellsjökfull gleccsernél létrejött azúrkék jégalagút igazából egy megfagyott lagúna. A jégalagutak általában átmeneti természeti jelenségek. A jégbarlang a gleccser olvadásakor jött létre, amikor a víz egyre mélyebbre jutott a hasadékokba, és megfagyott. Mivel a gleccser folyamatos mozgásban van, naponta 1 méter, a jégbarlang felszakad és egy úgynevezett cerrar jelenség jön létre, ami által fény jut a barlangba és így jön létre ez a gyönyörű mélykék szín.  

 

Skaftafell jégbarlang


5+1.    Shirakawa-go

Honsú, Japán legnagyobb szigete, a világon pedig a hetedik legnagyobb szigetnek számít. A szigeten minden évben hatalmas havazásra lehet számítani. A térségben különlegességnek számít Shirakawa-go település, ahol direkt úgy építkeznek, hogy a házak teteje kibírja a jelentős hó mennyiséget, ezért a házak úgy néznek ki mintha csak háztetőkből állnának. 1995-től világörökségi helyszínnek számít. 

 

Shirakawa-go
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség, Látványosság, Tél