5 + 1 unaloműző tipp otthoni karantén esetére

Life of Budapest


Szerző: Orsi

5 + 1 unaloműző tipp otthoni karantén esetére

Sok szülő van most otthon kisgyermekével. Vajon mit csináljunk, ha nem lehet kimozdulni sem? Íme pár hasznos tipp, hogyan foglaljuk le a pöttömöket. Így lehet a házi karantén közös élmény, családi móka! 


1.    Házi gyurma 


Örök klasszikus, megunhatatlan! Ha épp nincs otthon bolti gyurma, vízből, lisztből és sóból könnyen készíthetünk színes gyurmát is. Természetes alapanyagokkal (kurkuma, pirospaprika, kakaó, kávé) vagy ételfestékkel, temperával is lehet színezni a klasszikus só-liszt gyurmát. A kicsiknek már kaland az elkészítés is, hát még a rengeteg színes gyurma-figura! A figurákból terepasztalt készíthetünk, színházi előadást játszhatunk, vagy kiállítást rendezhetünk a legszebb (természetesen az összes) alkotásból. 


Egyszerű recept: 


20 dkg só
20 dkg liszt 
kb 1,2 dl víz 
kb fél evőkanál olaj 


Lassan keverjük össze, a folyadékokat apránként adagolva, és amikor formázható masszát kapunk, kezdődhet is a közös móka! 
 

5 + 1 unaloműző tipp otthoni karantén esetére

2.    Mini disco vagy zenés torna 


Mivel a házból, lakásból nem ajánlatos kimenni, sok energiája összegyűlhet (persze elsősorban a gyerekeknek), amit valamivel jó lenne levezetni. A kedvenc dalokat rendezzük együtt lejátszási listába, majd azt elindítva fergeteges mini-disco kezdődhet a nappaliban! Lehet táncolni, tornázni, jelmezt felvenni, sminkelni, amit a kicsik imádnak, és persze el is fáradnak tőle. Így tehetünk az egészségükért, egészségünkért is, szórakoztató és vidám formában. 


3.    Színház a nappaliban 

Mivel mozit, színházat látogatni jó ideig nem ajánlott, elhozhatjuk őket nappalinkba, otthonunkba. Rengeteg színház online közvetíti az előadásait, de a kedvenc meséket mi is eljátszhatjuk pöttöm színtársulatunkkal. Így ismét találtunk egy egész délutános vagy egész napos elfoglaltságot, hiszen a díszletek felépítése, jelmezek kiválasztása és a darab eljátszása bőven ellátja teendővel a kicsiket és minket is. Tipp: készíthetünk az előadásról fényképeket, de akár az egészet videóra is vehetjük. Az előadás előtti délelőtt pedig ezzel kapcsolatos plakátrajzoló versenyt hirdethetünk. 


4.    Közös élmény, közös érték 

A házimunkák száma megnövekedhet, amikor otthon van egész családunk. Lehet, hogy kicsit lassabb, de sokkal élménydúsabb, ha a kisgyerekeket is bevonjuk. Süssünk pizzát közösen, a lurkók imádni fogják a tésztát „gyúrni”, vagy kókuszgolyót, muffint, gyakorlatilag bármit mancsolni. A gyerekek is szeretik fontosnak és hasznosnak érezni magukat, mondjuk el neki, hogy számunkra mekkora segítség, ha elvégez egy-egy apró feladatot. Buli lehet a takarítás is: a kedvenc zenékre gyűjtsük össze a játékokat vagy a szennyest, persze jutalom jár a leggyorsabbnak! 


5.    Kreatív foglalkozás 

Csináljunk családfa-rajzolást, rajzversenyt, festőversenyt, színezőversenyt, festményekből kiállítást, origamizzunk, építsük meg a világ eddigi legnagyobb doboz-várát, fűzzünk gyöngyöt, építőkockákból építsük a legeredetibb épületet, autókból rally-pályát! Kreatív körítéssel, mesével izgalmassá tehetjük a legegyszerűbb játékot is. A rég megunt, elfeledett játékokat hozzuk fel a raktárból/pincéből, és találjunk új módot felhasználásukra. 


+ 1 tipp: 

Minden egyes pillanatot, nevetést, étkezést, játékot fényképezz le! Már a fotózás is szórakoztató program, öltözzetek fel különleges ruhákba, jelmezekbe vagy csináljatok grimaszversenyt. Később gyönyörű emlékké válik az együtt töltött idő, ami egyébként egy olyan háztartásban viszonylag ritka, ahol dolgoznak a szülők. Most otthon lehet apa is, erről a pár napról készíthetünk egy közös fotóalbumot is. 
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Gyereknevelés, Gyerekprogram, Lelki egészség, Oktatás, Szabadidős programok