A vidék ízei

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Halászlé-variációk egy témára

A halászlé néhányunk számára megosztó étel:vagy nagyon szereti az ember, vagy nagyon utálja. Rengeteg változata létezik, valójában ahány ház, annyi szokás. Lássuk, pontosan melyek ezek a variációk! 

A halászlé lelke

A halászlé története 


A vizek közelében élő halászok számtalan formában el tudják készíteni a halételeket. Például egy 1622-ben készült szakácskönyv 30 halfajta felhasználásával elkészíthető 189 különböző receptet tartalmaz! A halászok némely jellegzetes ételkészítési módjait, például a halászlé készítését a polgári konyha is átvette, így egyre szélesebb körben terjedt el (a böjti időszakban is fogyasztható) leves. 


A halászlé lelke 


Abban minden recept-változat egyetért, hogy a halászlé lelke a vöröshagyma, pirospaprika és a hal. Azonban az elkészítés módja, hozzávalók sorrendje és néhány extra alkotóelem hozzáadásával (burgonya, tészta, paradicsom) egészen egyedi, tájjellegű levest kapunk. A 3 fő halászlé-változat: dunai halászlé, tiszai halászlé és balatoni halászlé mellett természetesen rengeteg egyéb variáció létezik. 


Variációk egy témára 


A jellegzetes helyi halfajták felhasználásával főzött levesek közötti különbség nem csupán a hozzávalókban rejlik. A dunai halászlét alaplé készítése nélkül főzik meg, egy fázisban. A másik fontos különbség még a bogrács formája. Az dunai halászlét szigorúan befelé ívelő edényben készítik, míg a tiszait kifelé ívelőben – ez nagyban befolyásolja a felszálló gőzök távozását, így teljesen más íze lesz a halászlének. 


Mezőföldi hagyományok 


Tolna gyöngye, vagyis a mezőföldi halászlé kuriózuma, hogy kizárólag pontyból készül. A Zichy Park Hotelben a vidék ízei között a mezőföldi halászlevelet is megkóstolhatjuk, amelynek hozzávalóit a helyi kézműves műhelyekből szerzik be. A mezőföldi halászlé mellé a szekszárdi borvidék legjobb borait kortyolva vacsora közben: igazán méltó befejezése lehet a napnak! 

 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Érdekesség, Étel, Étterem, Éttermek, Gasztronómia, Kirándulás, Nagyvilág, Utazás