Itthon ragadtunk! Kreatív játékok

Life of Budapest


Szerző: Orsi

5 + 1 kreatív játék otthoni karantén esetén

Folytatjuk a nagy sikerre való tekintettel, immár tippadó sorozatunkat! Hogyan éljük túl a karantént ovissal, pici gyerekkel? Mivel foglalkozzon egész nap? Bővítjük hasznos tippeink tárházát, mindet próbáljátok ki! 

Itthon ragadtunk! Kreatív játékok

1.     Kézzel festés 


Maszatoskodni kivétel nélkül minden gyerek imád, és saját pici kezével alkotni! Hát adjuk meg a lehetőségét annak, hogy összemaszatolhassa magát legálisan, és tetőtől talpig koszos lehessen. Így a kreativitás, és szabadon alkotás, és szabadság érzését megtaníthatjuk. Játékos kedvű anyukák tevékenyen részt vehetnek a festés-mázolásban, akár akár ecsettel, akár kézzel. Teendő: egy nagyobb felületet kis kezek és ujjak lenyomataival színezzünk be (például A3 papír, festhető textil textilfestékkel, festhető falfelület, pogácsa-díszítés ételfestékkel). Mintákat is rajzolhatunk az ujjacskákkal, a kevésbé kreatív lurkók pedig egyszerűen nyomják a felületre a kezük eltérő színű lenyomatait. 

 

2.     Homokbarajzoló 


Most nem szabad a játszótereken játszani, de otthonunkba hozhatjuk a játszóteret! A kicsik szeretnek földeskedni, homokozni, amivel természetesen jól összemaszatolhatják magukat is, és hát a környezetüket is. Ha akad otthon egy kis homok, netán virágföld, egy tálcán terítsük szét úgy, hogy egyenletes felszínt alkosson, és a móka kezdődhet is. A homok/föld felszínén mintákat rajzolnak a kis ujjacskák, anya meg villámgyorsan lefényképezi, aztán kezdhetjük az egészet elölről. Akár földes játékokat is játszhatnak a bátrabb szülők, homokvárat építhetnek, homoksütit gyúrhatnak (ehhez mindenki számára nyilvánvaló okoból inkább az erkélyt vagy saját udvart javasoljuk helyszínként). 


3.     Lakásdekorálás 


Tavasz van, közeledik a húsvét! Remek alkalom húsvéti témájú, tojásos, nyuszis képeket, díszeket készíteni. Használjunk fel megunt régi ruhadarabokat, csomagolópapír-maradékot, fonaldarabokat, magazinokból kivágott képeket. Vágjunk ki kartonpapírokat tojás formájúra, ragasszunk rájuk színes mintákat, és máris kész a húsvéti lakásdekoráció, plusz családtagjainkat is jó kedvre derítettük! 


4.     Autóverseny 


Komplett autóversenypályát építhetünk kisautókból. A boksz utca kartondobozból is készülhet, de garázsra, autószervizre, rajt- és célzászlóra is szükségünk lesz! A nyertes versenyző jutalma egy csodaszép kupa (például egy kidekorált likőröspohár), esetleg egy szelet finom sütemény. Készítsünk a lebilincselő futam levezetéseként egy nagy kancsó friss limonádét, ami nem csak szép, de egészséges és ízletes is: citrom-, lime-, és narancsdarabokkal díszítsük az üvegkancsót, mielőtt az elkészített ínycsiklandó italt beletöltjük. 


5.     Nyomozás – családi vetélkedő 


Izgalmas nyomozós játékot állíthatunk össze post it-matricák segítségével állítsunk. A következő állomás jelképét post it-ekre rajzoljuk (például mosógép, konyhaszekrény, kanapé, erkély), így vezet el a következő nyomhoz. A játék befejezéseként a kis Sherlock Holmes jutalma gyümölcssaláta vagy finom házi süti lehet. 


+ 1 tipp 

 

Minden nap érdemes egy kis mozgásos játékot beiktatni, hogy a karantén ideje alatt a kis izmok is fejlődjenek. Ehhez rengeteg online lehetőség található, mondókázós foglalkozások, esetleg anya-lánya, anya-fia torna vagy jóga. Ha akad olyan program, amit már régóta ki szeretnénk próbálni, itt a remek alkalom. Sokan ingyenesen biztosítanak részvételi lehetőséget az órákon, foglalkozásokon, hogy az otthonlét ennyivel könnyebb legyen. Mozgatható bútorokból építhetünk házi akadálypályát, amit akár apa és anya is bejárhat! 
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Életmód, Gyereknevelés, Gyerekprogram, Húsvét, Lelki egészség, Tavaszi programok