A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Tűzgömb száguldott át hazánk felett

Tűzgömb suhant el Magyarország felett tegnap hajnali 5 óra után 10 perccel. A 24.hu arról számolt be, hogy az izzó meteor 10 másodpercig ragyogott a nyugati, délnyugati égbolton.

meteor

A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. Gyakrabban fordul elő a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában. Két hete a Leonidák tették tiszteletüket a föld közelében, a csúcs november 15-én volt, ám még ezekben a napokban is előfordulhat egy-egy kósza látványos jelenség.

A Wikipédia meghatározása szerint a tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A tűzgömb kialakulásához többnyire 1 cm vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges. Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt. Azok a meteorok, amik később felizzanak a légkörben és ezáltal láthatóvá válnak, többnyire szuperszonikus sebességgel érik el a légkört.n A tűzgömb inkább kisbolygó eredetű anyagból keletkezik, mint üstökösből.

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2018/11/29/tuzgomb-meteor-magyarorszag/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Fesztivál, Nagyvilág, Rövid hírek