Új neveket kaptak terek

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Mostantól ezekkel a térnevekkel találkozhatunk Budapesten

A napokban döntés született Budapesten. Ennek értelmében mostantól ezeknek a közetereknek és parkoknak megújítják az elnevezésüket.                       

Új közterek Budapesten

 

Tizenegy eddig névtelen közterület elnevezéséről döntött hat kerület kérésére a Fővárosi Közgyűlés szerdán.A testület egyhangúlag támogatta a kerületi kezdeményezéseket.


    

A II. kerületben lakossági kezdeményezésre Kass János Kossuth-díjas grafikus, szobrász nevét veszi fel egy közterület mint Kass János lépcső.


    

A III. kerületben az óbudai kötődésű labdarúgóról, korának világhírű kapusáról, Zsák Károlyról neveznek el egy utcát.


    

A IV. kerületben az egykori Wolfner Bőrgyár területén lesz a bőrgyáros család nevét viselő utca.


    

A XI. kerületben, Sasadon egy lakópark területén újonnan kialakult közterületek neveznek el: lesz Szedersor, Körtevirág utca és Sasad Liget park. A kerületben a Feneketlen tó mellett a közelmúltban elhunyt Olofsson Placid bencés szerzetesnek állítnak emléket egy róla elnevezett - Placid atya - parkkal.A Balatoni útból nyíló névtelen közterület a Koszorúslány utca nevet veszi fel, míg a Neszmélyi út-Péterhegyi út találkozásától északi irányba induló névtelen közterület Zelk Zoltán útként őrzi emlékét a továbbiakban a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költőnek, prózaírónak.
    

A XVII. kerületben lakossági szavazás eredményeként Schell Gyulánéról neveznek el egy teret. Ifj. báró Schell Gyuláné (1891-1941) Rákoskert területét felparcellázta, megteremtve a mai lakóhelyek kialakításának lehetőségét. Neki köszönhető, hogy Rákoskert bekapcsolódott a vasúti forgalomba, saját jövedelméből építette fel a mai állomásépület elődjét, 1936-tól saját költségén működtetett iskolát - olvasható az elfogadott javaslatban. A XIX. kerület kezdeményezésére a festőművészről elnevezett Derkovits Gyula utcából nyíló névtelen közterületet Derkovits Gyula köznek nevezik el.

 

Forrás:MTI

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest