A Vásárcsarnok

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

A Vásárcsarnok

Amennyiben szeretsz piacra járni (vagyis nem csak muszájból teszed), és jól esik ott elbíbelődni, nézelődni, diskurálni, akkor a Vásárcsarnokot - mely Budapest legnagyobb fedett piaca – bizonyára nagyon fogod szeretni. Nézók most meg, mit rejt az impozáns épület!

A Vásárcsarnok

A Vásárcsarnok

A tények

 

A Szabadság híd pesti hídfőjénél volt annak idején a fővámház, ahol a Dunán szállított áruk elvámolását végezték. Ez a közelség magyarázza többek közt, hogy miért itt alakult ki Pest egyik legnagyobb piactere. Az első időkben még saját vasúti rakodóvágánya is volt. A Központi Vásárcsarnok volt az egyik legnagyobb beruházás, ami Kamermayer Károly (Budapest első polgármestere) nevéhez fűződik. 

 

Az impozáns, gyönyörű épület Pecz Samu építész és műegyetemi tanár tervei alapján készült el még 1897-ben, és a magyar historizmus egyik legszebb alkotása. A bejárati kőkapuk neogótikus stílusúak, a tetőt a világhírű Zsolnay-gyár színes épületkerámiái borítják. Az épület alapterülete megközelítőleg 10.000 m2; 1977-ben műemlékké nyilvánították, mivel azonban az idő vasfoga erősen megkoptatta, 1994-re szépen felújították. Öt évvel később elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját, majd 2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának kiáltotta ki.

 

 

Most, hogy elérkeztünk a piac jelenéhez, jól tesszük, ha jobban körül nézünk, ha már ott vagyunk, hiszen sok olyan része van, mely egy piachoz nem feltétlenül kapcsolódik szervesen – ide most mégis: a Fakanál Étterem az, melyet nem érdemes kihagyni, ha már felmerészkedtünk a galériára. 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapesti épületek, Érdekesség