Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva szerelme

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Egy világra szóló szerelem története: Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva - VIDEÓ!

Latinovits és Ruttkai szerelme legendás, melyet vagy ismerünk, vagy legalább hallottunk róla, ha pedig Szemesen járunk, a Latinovits Zoltán Művelődési Ház emlékeztet az egykori színészre. Ruttkai Éva minden nap meggyújtott egy gyufaszálat, majd elfújta, lakásában pedig volt egy óra, amely mindig fél hetet mutatott: ekkor ismerkedtek meg ugyanis. 

Latinovits és Ruttkai

Egy világra szóló szerelem története: Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva - VIDEÓ!

Azt szokták mondani, hogy a nagy szerelmek mindig boldog véget érnek. Pedig szerintem a nagy és boldog szerelmek sosem érnek véget – akkor sem, ha a másik meghal, és itt hagyja még élő társát. Valahogy nem ez van beléjük kódolva, és aki már megtalálta igaz társát (mindegy, most hogyan nevezzük), tudja, miről beszélek. Mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne kellene dolgozni a kapcsolaton, és minden nap újra meg újra megküzdeni önmagunkkal és a másikkal, de ha közös a cél, ha érezzük, hogy ez egy nem mindennapi szerelem, akkor könnyedén tesszük meg ezeket, és nem érezzük áldozatvállalásnak. 

 

Valahogy így lehetett ezzel Latinovits Zoltán is, amikor megismerkedett Ruttkai Évával. Hiába volt a színésznő férjnél, hiába volt párja egy ismert és elismert ember, a kor ünnepelt színésze, kettejük érzelmei Latinovits-csal mindent felülírtak. Ítélkezni lehet és szabad is, ellenben csak az tegye, aki még soha nem olyasmit, ami a társadalmi konvenciókkal szembemegy. 

 

 

Óriási szerelem volt az övék, olyan, mely nem ismer határokat, mely minden elvárást és közhelyet semmissé tesz, és mely megmutatja a külvilágnak, hogy igen, így is lehet élni. Senki nem gondolta volna, hogy Ruttkai elhagyja a férjét, hiszen ott volt 1953-ban született közös gyermekük is, és Latinovits érkezéséig valódi álompárnak számítottak. Ennek az akkor még valós (vagy már csak vélt) szerelemnek vetett véget 1960-ban Pavel Kohout: Ilyen nagy szerelem című drámájának vidéki bemutatója, ahol Ruttkai és Latinovits első pillantásra egymásba szeretett.

 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Érdekesség, Kultúra, Retró Budapest