Víz, tiszta víz

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Víz, tiszta víz

Az emberi testnek több, mint a fele víz, az agynak körülbelül 75%-a víz. Ez azt jelenti, hogy vízfejűek vagyunk? Vajon az ivóvíz minősége milyen mértékben befolyásolja a vízháztartásunkat? Mennyi tiszta vizet kellene inni ahhoz, hogy testünk elfogadhatóan működjön? 

Víz, tiszta víz

Egészség - rekreáció 


Az egészségünk helyreállításának leghatékonyabb módja, ha egészségünket megőrizzük. Ehhez számos tanácsot olvashatunk a táplálkozás, testmozgás, vitaminok és ásványi anyagok, rekreáció, illetve a mentálhigiéné szempontjából. A test egyik elsődleges szükséglete azonban a víz. Táplálék nélkül akár heteket is kibír a szervezet, víz nélkül azonban néhány napon belül elpusztul. Egy felnőtt átlagos napi vízszükséglete 2-3 liter, amiből ideális esetben 1-2 litert folyadék formájában, a fennmaradó részt táplálékokkal fogyasztjuk el. 


Beszéljünk őszintén! 


Egyes felmérések szerint vizeink rendkívüli módon szennyezettek. A csapvizek Magyarország területén biztonsággal fogyaszthatóak, ám ami a hivatalos felmérésekből nem derül ki: a „megengedett” mértékben szennyezett víz fogyasztása hosszú távon milyen hatással van az egészségünkre? Hiszen a vízzel együtt a baktériumokon, vírusokon, gombákon kívül számos egyéb anyag testünkbe juthat: ásványi anyagok, nyomelemek, de szennyeződések, nehézfémek, mikroműanyagok és bizonyos hormonmaradványok is előfordulhatnak ezek között. 


PET és társai 


A biztonság mellett voksolók sok esetben palackozott ásványvizeket fogyasztanak. Azonban ez hosszú távon (évtizedekben, évszázadokban mérve) egyáltalán nem fenntartható, hiszen a műanyagoknak csupán körülbelül 20-30%-át hasznosítjuk újra. Így a palackozott víz fogyasztása fenntarthatósági szempontból nem ajánlott. Egyre több helyen kaphatóak üveg, fém és egyéb (környezet-, és szervezet) kímélő anyagból készült kulacsok. Azonban mit töltsünk ezekbe? 


Víz, tiszta víz 


Véleményem szerint egyelőre víztisztító berendezés használatával lehet elfogadható minőségű vizet fogyasztani. Bár hulladéktermelési szempontból talán megkérdőjelezhető, hiszen a víztisztító berendezés is egyszer hulladékká válik, mindenesetre sokkal kíméletesebb megoldás, mint állandóan palackokat vásárolni, termelni, cipelni, kidobni. A piacon már rengeteg féle víztisztító kapható: kancsó, csapra szerelhető, házközponti vagy torony kivitelezésű, és természetesen a pénztárcák sokféleségének megfelelően áruk is széles skálán mozog. Már néhány ezer forintért találhatunk olyan megoldást, amely megfelel a mindennapokban. 


Tipp: Ha természetközeli helyeken, például vidéken járunk, érdemes tájékozódni róla, hogy van-e a közelben iható vizű forrás. Noszvajon több forrás vize is iható, és van a községben egy rövid sétaútvonal (Forrástúra néven), bejárása során a helyi forrásokat ismerhetjük meg. 
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Étel, Utazás