agy

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Zabálja az energiát az agyunk

Egyik legfontosabb szervünk szinte kizárólag glükózból biztosítja a működéséhez szükséges energiát, a bonyolultabb kognitív feladatokhoz pedig több glükózra van szüksége, mint az egyszerűekhez - mondta Ewan McNay, az Albany Egyetem professzora a Time magazinnak. Egy komoly agymunkát igénylő feladat során több energiát használunk fel, mint amikor a kanapén ülve bámuljuk a kedvenc sorozatunkat.

Zabálja az energiát az agyunk

Kutatások szerint miközben agyunk mindössze testünk súlyának körülbelül 2 százalékát teszi ki, a test energiafelhasználásának 20 százaléka ennek a szervnek a működtetésére megy el. Ez azt jelenti, hogy egy átlagember naponta körülbelül 320 kalóriát használ el csak arra, hogy gondolkozzon. Ugyanakkor annak, aki azt hiszi, hogy kemény agymunkával lefogyhat, sajnos rossz hírünk van: a szakemberek szerint a leginkább elmepróbáló feladatok is mindössze 5 százalékkal dobhatják meg a szerv energiafelhasználást. Éppen ezért bármilyen jó is lenne, mérhető súlyvesztést sajnos nem érhetünk el ezen a módon.

Forrás: https://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/gondolkodassal_ennyi_kaloriat_egetunk_el/20180924113616?autorefreshed=1

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Érdekesség, Nagyvilág