40 kiló zacskót találtak egy bálnában

Life of Budapest


Szerző: Lobu

40 kiló zacskót találtak egy bálnában

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, amelynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger. A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el.

40 kiló zacskót találtak egy bálnában

A Mindanao szigeti Davao város D'Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor 40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából. A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem. Darrell Blatchley tengerbiológus, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.
Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak. Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat - a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős - pusztul bele a műanyagszennyezésbe.
2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve.
Forrás:
https://nepszava.hu/3029297_negyven-kilo-muanyagzacskot-talaltak-egy-partra-vetodott-balna-gyomraban
 

címkék: