Zeppelin Budapest egén

Life of Budapest


Szerző: T.P.

Léghajóval Budapest fölött

1931 március 29-én reggel furcsa jelenségre ébredhettek az ország, de főleg a főváros lakosai. Egy addig nem sokat látott szerkezet repült az égen. Ez a gép egy Zeppelin volt, aminek később hatalmas szerepe volt a háború során.

Budapest,Zeppelin,léghajó,repülő,világháború,látványosság

Léghajóval Budapest fölött

A német Gróf Ferdinand von Zeppelin volt az, aki feltalálta, majd legyártotta a Zeppelint, ami egy merevszerkezetű léghajótípus volt. Akkor még nem tudhatta, de később nem csak polgári célokra használták, hanem bizony katonai célokra is bevetették.

 

Az első vállalkozás, amely kereskedelmi célokból üzemeltetett repülőjáratokat a DELAG (Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft) volt még az első világháború előtt. A háború után kezdődött aztán a széleskörű katonai célokból való bevetése a német hadsereg által.

 

A technikai hátteréről szólva, mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az utasok a hengeres test alatti gondolában foglaltak helyet, a személyzet pedig az alumíniumvázú, de vászonborítású test belsejében lévő "hidakon" és létrákon közlekedhetett a 17 gáztartály között. A léghajó mozgását 5 darab egyenként 540 lóerős, 12 hengeres motor segítette

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség