Csak a magyarok harmada eszik naponta zöldséget

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Utolsók lettünk Európában a zöldségfogyasztási listán

Mindössze a magyarok 30 százaléka fogyaszt naponta zöldséget. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet április elején közölt az Eurostat. Az európai uniós tagállamokat vizsgáló 2017-es felmérésben ezzel az utolsó helyet szereztük meg – írja a 24.hu.

zöldségfogyasztás

Az első helyen Írország és Belgium áll, ahol az emberek 84 százaléka fogyaszt naponta zöldséget, de nem sokkal marad le tőlük Olaszország sem (80 százalék). Magyarország a maga 30 százalékos helyével annyira le van maradva, hogy az utolsó előtti helyen álló Románia is 11 százalékponttal megelőzi.

Gyümölcsfogyasztásban kicsivel jobban állunk, a magyarok 40 százaléka mondta azt, hogy naponta fogyaszt gyümölcsöt, de ez is csak arra elég, hogy megelőzzük Lettországot, Litvániát és Bulgáriát. Olaszországban esznek a legtöbben gyümölcsöt minden nap (a lakosság 85 százaléka), az uniós átlag – csak úgy, mint a zöldségfogyasztásnál – 64 százalék.

A KSH adatai viszont azt mutatják, hogy ha a gyakoriság nem is, legalább a magyarok által elfogyasztott zöldség-gyümölcs mennyisége nőtt 2010 és 2017 között. Míg 2010-ben átlagosan 38 kiló gyümölcsöt fogyasztottunk, addig 2017-ben már 48,8 kilót. A zöldségnél kisebb volt a növekedés: hét év alatt 77 kilóról 82 kilóra emelkedett az elfogyasztott mennyiség.

Igen nagy különbség mutatkozik azonban a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelműek fogyasztási szokásai között. Az előbbibe tartozók 2017-ben fejenként átlagosan 30 kiló, az utóbbiba tartozók viszont több mint 70 kiló gyümölcsöt ettek egy év alatt.

Ugyanez a helyzet a zöldség esetében is: a legalsó decilisbe tartozók fogyasztása 70 kiló, a legfelsőben találhatóké 89 kiló volt. Érdekes látni viszont azt, hogy miközben a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők csoportjába tartozók 98 kiló zöldséget ettek, a felsőfokú végzettségűek 71 kilót.

2008 és 2018 között 87 százalékkal drágult a friss zöldség ára, az egyik legolcsóbb élelmiszerként nyilvántartott krumplié pedig 179 százalékkal. Ha rövidebb időtávot nézünk, 2013-ról 2018-ra 25 százalékkal drágult a friss hazai és déligyümölcs ára és hasonló arányban a burgonyáé, míg a friss zöldségé 37 százalékkal.

Forrás: https://24.hu/kulfold/2019/04/08/zoldseg-gyumolcs-magyarorszag-europai-unio/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek