Sokkal gyakrabban fordultak elő mikrobaktériumok az Egyesült Államokból származó zuhanyfejeken, mint az európaiakon

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Zuhanyzás közben nem csak vizet kapunk a nyakunkba

Egy friss kutatás során megvizsgálták, milyen baktériumtelepek élnek a zuhanyfejeken, és hogyan hatnak az egészségünkre. 656 amerikai és európai háztartásban lévő zuhanyfejről gyűjtöttek mintát. A kutatók leggyakrabban különböző mikrobaktériumokat azonosítottak a mintákon.

Zuhanyzás

A mikobaktériumok három fő csoportba oszthatók: tuberkulózist okozó baktériumok, leprát okozó baktériumok, és végül az összes többi, gyűjtőnevükön nem tuberkulózisos mikobaktériumok, amelyeket atípusos mikobaktériumoknak is neveznek.

A szennyeződés alapján régiókat különböztettek meg. Sokkal gyakrabban fordultak elő mikrobaktériumok az Egyesült Államokból származó zuhanyfejeken, mint az európaiakon, és különösen gyakoriak voltak az olyan földrajzi pontokon, ahol egyébként is gyakran fordul elő nem tuberkulózisos mikobaktériumok okozta tüdőbetegség - például Dél-Kaliforniában, Floridában és New Yorkban. A zuhanyfejeken megtelepedő baktériumoknak valószínűleg nagy szerepük lehet a betegség terjesztésében. 

Noah Fierer kutató azt mondta: "Lenyűgöző mikrobiális világ virágzik a háztartásokban található zuhanyfejeken, az ott élő baktériumoknak pedig minden zuhanyzás alkalmával ki vannak téve az emberek. A legtöbb mikroba ártalmatlan, de néhány bizony veszélyes lehet az egészségünkre. A következőkben azt tanulmányozzák, pontosan mi okozza a baktériumok ilyen látványos földrajzi elkülönülését."

Forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/a_zuhanyozas_ezert_lehet_veszelyes/20181106105425?autorefreshed=1

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Nagyvilág

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.